Инвестиционен фонд придоби 12% дял в Еврохолд

Инвестиционният фонд KJK Fund II Sicav-Sif Balkan Discovery е придобил 12% от акциите на Еврохолд България в началото на днешната сесия на БФБ-София. Сделката е на стойност 8 млн. евро (15,663 млн. лв.) при цена от 1,025 лв. за брой, което представлява ръст от 3,9% спрямо цената от вчера. Това стана ясно на пресконференция на холдинга по повод сключване на сделката.

Продавачите са дъщерни компании на Еврохолд АД, основно застрахователни. Старком Холдинг остава мажоритарен акционер и неговият дял от 50,05% към края на септемвриостава непроменен. С над 5% към края на септември беше още Дар Финанс ЕООД или 19,94%. KJK ще назначи един представител в Надзорния съвет на Еврохолд.

„Сделката осигурява ликвидност на компаниите в групата. Тя е необходима на холдинга за да продължи да се разраства, чрез плановете си за придобиване на компании, както в България, така и на други пазари“, заяви Кирил Бошов, председател на Управителния съвет на Еврохолд.

По думите му основната част от средствата ще бъдат насочени към Евроинс Иншурънс груп, която да засили капиталовата си позиция и да подкрепи стратегията си за експанзия.Средствата ще подкрепят и експанзията на други компании и ще съдействат за покриване на регулаторните изисквания в сектора, които влизат в сила от 2016 г.

Консултант по сделката е KJK Capital, а финансов консултант е BAC IP EAD (BAC Securities). KJK Capital е независимо дружество за управление на активи, собственост на служителите, основано през 2010 г.

Екипът на KJK управлява активи за над 450 млн. евро. Фондът на KJK вече има вложения в българските Софарма АД и ЧЕЗ Разпределение България АД.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *