Индия започна да строи първия си „умен“ град

Стремежът на Индия да настани разрастващото се градско население и да привлича все повече инвестиции ще се оповава до голяма степен на десетки „интелигентни“ градове като този, който се строи на брега на река Сабармати в Западна Индия, пише „Ройтерс“.

За момента, градът може да се гордее с модерна подземна инфраструктура, две офис сгради и нищо повече.

Планът обаче е за щателно планиран метрополис от блестящи кули, питейна вода в чешмата, автоматизирано събиране на отпадъците и специализиран достъп до електроенергия, което е лукс за много индийци.

Градското население в страната се очаква да се увеличи от 400 милиона до 814 милиона души до 2050 г., и Индия е изправена пред масова урбанизация, която до момента е била наблюдаван само в Китай. Много от най-големите градове вече не могат да поддържат населението си.

Преди избирането му през май миналата година, премиерът Нарендра Моди обеща 100 от така наречените „интелигентни“ градове до 2022 г., които трябва да помогнат за решаването на проблема.

На цена от около 1 трилион долара, според оценки от консултантите на KPMG, планът също е от решаващо значение за амбициите на премиера за привличане на инвестиции, като същевременно осигурява работни места за стотиците хиляди индийци, които излизат на пазара на труда всеки месец.

Планът на Моди, чиято концепция все още не е напълно ясна, но включва качествени комуникации и инфраструктура, започва да се оформя край Гандинагар, столицата на щата Гуджарат, с първия „умен“ град, който правителството се надява да бъде модела за градското бъдеще на Индия.

„Повечето индийски градове не са били планирани по интегриран начин“, казва Джаган Шах, директор на Националния институт на градоустройство.

Сред предизвикателствата пред строежа на новите градове и трансформирането на старите е липсата на експерти, които могат да изпълняват такива огромни проекти, и привличане на частно финансиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *