Индустриалното производство в Германия се стабилизира

Индустриалното производство в Германия се повишава за втори пореден месец през октомври – допълнителен сигнал, че бавното възстановяване на втората по големина икономика в Европа продължава, пише Bloomberg.

На сезонно изгладена месечна база индустриалното производство се покачва с 0,2% спрямо септември, когато нарасна с ревизираните 1,1%, сочат последните данни на Министерството на икономиката на Германия. Повишението обаче остава под пазарните прогнози за ръст от 0,4 на сто. На годишна база производството расте с 0,8 на сто.

Въпреки че миналата седмица Централната банка на Германия оряза прогнозата си за растежа до 2016 г., гуверньорът Йенс Вайдман вярва, че сегашната икономическа слабост е временна. През третото тримесечие брутният вътрешен продукт едвам нарасна след свиването през второто тримесечие.

Днешните данни подчертават зависимостта на Германия от частното потребление за икономическия растеж. Производството на потребителски стоки се повишава с 0,5% през октомври, а производството на стоки с инвестиционно предназначение намалява с 0,4%. Промишленото производство е нагоре с 0,2%, а строителството отскача с 1,4%. Същевременно производството на енергия отстъпва с 1,1%.

„Индустриалното производство се стабилизира“, отбелязват от икономическото министерство. „След слабостите през летните шест месеца дъното в секторите промишленост и в строителство бе преодоляно.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *