Индустрията на хедж фондовете се променя

Индустрията на хедж фондовете се променя под натиска на таксите, ликвидността, високите минималниинвестициии регулацията.

Дори названието „хедж фондове“ в момента е поставено под въпрос, тъй като разнообразието отстратегиии структури, свързани с индустрията, бързо нараства, съобщава Financial Times.

„Радвам се, че терминът „хедж фондове“ си отива, защото не е много точен“, твърди партньор в лондонски хедж фонд.

Активите, управлявани от индустрията на хедж фондовете в глобален мащаб, са нараснали от около 40 млрд. през 1990 г. до 2,4 трлн. долара в края на второто тримесечие на годината, сочат данни на Hedge Fund Research, компания, специализирана в областта на анализа на хедж фондове.

Растежът до голяма степен се дължи на обещанието за абсолютна възвращаемост. В разгара на световната финансова криза през 2008 г. стойността на средния хедж фонд спадна с 19%, според HFR. Оттогава досега инвеститорите продължават да влагат пари в сектора, в опит да потърсят диверсификация на акциите и облигациите си.

Още по темата
Кои хедж фондове реализираха най-висока доходност през септември?
Porsche се изправя пред нова съдебна битка с хедж фондове
Хедж фондовете очакват ново покачване на цената на златото

През миналия месец дружеството Algebris Investments, специализирано във финансовия сектор, стартира дългосрочен финансов фонд, който има малка такса за управление и никакви такси за изпълнение.

„Ние вече не се наричаме хедж фонд. Наричаме се специалисти по управление на активи. Смятаме, че това наименование е по-подходящо от хедж фонд“, заяви Масимо Масимила, партньор на Algebris Investments.

Институциите също са насърчавани да инвестират в хедж фондове, тъй като консултантите гледат на хедж фондовете в контекста на цялото портфолио на пенсионния фонд, а не виждат сектора като отделен клас активи.

През последните години сближаването между хедж фондовете, които имат дълги фондове, и фондовете за дялово участие се увеличава, тъй като фирмите се стремят да диверсифицират приходните потоци и да ги насочат към новипазари. Ето защо линиите между тях започват да се размиват.

Някъде по средата стои набиращата популярност стратегия, която цели да балансира разпределението на рисковете на активите.

Стандартните 2% такса за управление и 20% такса за изпълнение все повече са подложени на натиск, а мениджърите става все по-гъвкави по отношение на структурата на таксите си. Доклад на Goldman Sachs от юни показва, че през миналата година инвеститорите са плащали 1,65% таксиа за управление и 1,83% такса за изпълнение.

Въпреки че терминът хедж донд в момента обхваща широк спектър от стратегии и структури, се оказва, че някои неща никога не се променят. Едно от тези неща е, че хедж фондовете остават непринуден подход към инвестирането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *