Инфлацията и силното евро тревожат ЕЦБ

Европейската централна банка изрази тревога от нарастването на цените на хранителните продукти, което е трудно да бъде предсказано и може да доведе до по-дълготрайно инфлационно напрежение от предвиденото в еврозоната, се казва в годишния й доклад, предаде БГНЕС, като се позова на АФП.

„Перспективата за цените на храните по света и на вътрешния пазар /в еврозоната/ остава много несигурна“, се подчертава в документа. Повишаването на цените на хранителните продукти заедно със скока на цените на енергията допринася за увеличение на инфлацията през последните месеци в еврозоната.

През март инфлацията достигна пик от 3,6% за първи път от въвеждането на еврото през 1999 г. „Дори и ако предлагането на земеделски продукти успее да отговори на увеличаващото се търсене, периодът на настигане може да е по-дълъг отколкото бе предвидено първоначално“, предупреди Европейската централна банка.

Борбата срещу инфлацията остава главен приоритет на Европейската централна банка, подчертава в доклада нейният президент Жан-Клод Трише.

Като цяло банката залага на забавяне на растежа на цените през 2008 г. То би трябвало да спре през втората половина на годината, като експертите не очакват цените на енергията и на храните да се увеличат толкова, колкото през последните 6 месеца на изтеклата година. Това обаче може да стане само ако няма нов шок на цените на енергията и на храните и вторичен ефект, а именно общо увеличение на цените, произтичащо от силно увеличение на заплатите, предупреждава банката.

ЕЦБ предвижда средна инфлация от 2.9% през настоящата година, която е значително по-висока от предвидените 2%. Президентът на Бундесбанк Аксел Вебер наскоро заяви, че трябва да се направи преоценка през юни на тази прогноза – на 3%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *