Инфлацията съживи кредитирането

Растящата инфлация кара част от купувачите да вложат парите си в имот, сочи месечният анализ на пазара на ипотечни кредити на консултантската компания „КредитЦентър“, съобщава в. „Сега“.
За първите три месеца на годината усвоените заеми са с около 14% повече в сравнение със същия период на м.г., но запитванията са се увеличили с 24%, показват данните. „Почти два пъти повече са хората, които теглят кредити за над 80% от стойността на сделката. Това е резултат от изключително големия брой промоционални оферти на пазара и от стабилността при цените на недвижимите имоти“, коментира шефът на „КредитЦентър“ Тихомир Тошев. По думите му има тенденция все по-активно заеми да търсят домакинствата с доход между 2000 лв. и 3000 лв., които искат да си купят дом на цена между 70 000 евро и 90 000 евро. Освен това все повече млади хора, които имат стабилни дългосрочни договори, се ориентират към теглене на заем, независимо че нямат големи спестявания.
Ипотечният кредит в страната през март възлиза на средно 34 870 евро, като в София стойността му е 43 778 евро по данни на анализаторите. Най-много от изтеглените кредити – 32%, покриват между 70 и 80% от стойността на жилището.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *