Ипотеката не променя наследствените дялове

Как се разпределя наследството на починал съпруг с ипотекиран имот, ако той има деца от различни бракове? Наследници по закон са децата на починалия, заедно със съпругата, при равни части, обяснява адвокат Ивалина Димитрова.

Ипотеката на имота не променя нещата. Тя служи като обезпечение на банката, в случай че кредитополучателят не е изряден и кредитът стане предсрочно изискуем. Дори ипотеката да бъде погасена преди съпругът да почине, наследници остават същите. Например детето от първия брак притежава същите права, каквито има и детето от втория брак.

За да остане имотът само на едното дете и съпругата, наследодателят трябва приживе да се разпореди с него в тяхна полза, т.е. да го дари, продаде, или пък да извърши завещателно разпореждане. В противен случай права имат и децата от предишни бракове.

Ако се озовете в подобна ситуация, юристът съветва да се разберете се с детето от първия брак. Изплатете му припадащата му се част от имота съобразно изплатеното към банката, а то да може да извърши отказ от наследство или да ви продаде неговия дял. Или пък се договорете как ще се плащат вноските към банката.

В краен случай, ако не се разберете, просто вие внасяйте цялата вноска, но задължително пазете платежните нареждания като доказателство за бъдещ съдебен процес, препоръчва Димитрова.

Как и от кого ще се изплаща кредитът не променя наследствените дялове, добавя адвокат Милена Миткова. При равни дялове от по 1/3, пропорционални са и задълженията по кредита. Евентуалното плащане само от един или двама наследника отново не променя наследствените дялове и правото на собственост.

Тези разходи биха могли да се включат в искания по сметки между страните при бъдеща делба. Тоест, делбата ще е при дялове по 1/3, но накрая, ако исканията бъдат уважени, неплащалият наследник ще плати на другите това, което са платили на банката вместо него.

В заключение Миткова подчертава, че имотът не е на банката, а принадлежи на своите съсобственици. Така че няма пречка да го продадете, ако решите и се разберете за такава сделка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *