Искров: Аз съм от малкото привилегировани управители в Европейския съюз

Аз съм измежду малкото привилегировани управители в Европейския съюз, които се радват на една добре структурирана, добре регулирана и добре функционираща банкова система за разлика от други страни, където имаше доста проблеми. Това каза пред журналисти в кулоарите на парламента управителят на БНБ Иван Искров.

Важно е и занапред нашите политици, всички отговорни фактори в нашата страна, да продължат да водят една разумна фискална политика. Радвам се, че и настоящото правителство има намерение води изключително разумна, консервативна политика. Това се вижда и в проектобюджета – стремеж да се балансира бюджета, да не разчитаме на международните финансови пазари, каза той.

Искров обясни, че всеки мандат на всеки управител в света е труден, тъй като да бъдеш управител на Централната банка е една изключително отговорна позиция. Работата на управителя е на практика 24-часова, тъй като има огромна отговорност по отношение на финансовата стабилност на страната, добави той.

Иван Искров положи клетва в Народното събрание като управител на Българска народна банка (БНБ). Искров поема длъжността управител на БНБ за пръв път на 3 октомври 2003 г. На 28 май тази година е преизбран за управител на банката за още шест години. Новият мандат на Искров започва от утре.

Заклевам се в името на република България да спазвам законите на страната, да съдействам за осъществяване на поверените на Българска народна банка функции, както и да пазя служебната, банковата, търговската или друга правно защитена тайна, включително и след прекратяване на правомощията. Заклех се – произнесе Иван Искров пред депутатите.
След това Искров подписа клетвен лист.

Агенция Фокус

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *