Испания: „Желязната лейди“ връща инвеститорите

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Салгадо – твърдо решена
да наложи икономиите

Испанската министърка на финансите Елена Салдаго настоява за най-драстичните мерки за икономии след завръщането на Испания към демокрация през 1978 година. Това укрепва доверието на инвеститорите.

По време на диктатурата на Франко в университета Елена Салдагое единствената жена от своя випуск. Тя още си спомня как по време на лекции един професор редовно я питал: „А Вие разбрахте ли за какво става дума?“

40-години по-късно, междувременно 61-годишната социалдемократка иска да покаже на своята страна и на Европейския съюз, че разбира как да заздрави държавния бюджет. Тя напира за най-драстичните мерки за икономии след смъртта на Франко и завръщането на страната към демокрация през 1978.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Салгадо с премиера Сапатеро
Усилия за намаляване на дефицита
В този си стремеж Елена Салдаго е категорична, като дори не се поколеба да обърне гръб на някои основни искания на управляващите социалдемократи. Мнозина предупреждават, че финансовите ограничения ще изострят още повече стопанската криза и то в страна,чийто индекс на безработица, цели 20 процента, е най-високият в Европейския съюз. „Сега не е моментът да са анулират съкращения в бюджета, нито пък да се очакват чудеса. Намаляването на дефицита е най-належащата цел“, заяви Елена Салдаго при представянето на държавния бюджет за 2011.
На финансовите пазари преобладава преценката, че Испания ще наложи курса за драстични икономии. Допълнителната рискова такса за испанските облигации падна с половин процентов пункт. Инвеститорите приветстваха взетите досега от Салдаго мерки, между които са съкращаването на заплатите в публично-правния сектор и замразяването на пенсиите.
Обект на силно внимание
Управляващата от април 2009 финансова министърка, която е завършила инженерни и стопански науки,още преди това привлечевниманието на испанците. През 2006, като министър на здравеопазването, тя наложи забраназа пушене в испанските ресторанти. Освен това министърката влезе в клинч с католическата църква, като по време на този си мандат даде ход на закон заизкуственото забременяване.
Пред испанския вестник Ел Паис Салгадо, която е и заместник минстър-председател заяви, че няма амбиции за по-нататъшни стъпкив кариерата. Така до следващите избори тя има близо 18 месеца време, за да изправи на крака испанската икономика.

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *