Испанци и африканци изкупуват българската пшеница

Испанци, италианци и африканци изкупуват българското зърно. За износ отиват 60 процента от произведената у нас пшеницата и 75 на сто от царевицата. Продукцията ни се реализира основно в страните от Европейския съюз и в Африка. Това съобщи за „Новинар” Христо Цветанов от Института за агростратегии и иновации. Той уточни, че причина за това е свръхпроизводството и ниското потребление в страната ни.

„Зърнопроизводителите увеличиха значително добивите и едновременно с това намаляха продажбите на вътрешния пазар на фуражи. В добавка е намалена и консумацията на хляб и хлебни изделия”, обясни експертът. По думите му въпреки че българинът яде все по-малко хляб, се разраства пазарът на родно олио.

„При маслодайните култури тенденцията е обратна на зърнените. Износът намалява за сметка на по-големи количества преработена продукция на вътрешния пазар”, уточни Цветанов. Той обяви, че преди години страната ни е изнасяла 90 процента от слънчогледа в суров вид, докато в момента експортът е паднал до 50 процента.

„Причина за това е, че се преработва тук”, допълни Цветанов. Той изтъкна, че като цяло земеделските производители са се усъвършенствали в производството и това е основната причина за добрите добиви. Освен това вече имаме и изключително модерни преработвателни компании.

Въпреки това Цветанов прогнозира негативна тенденция в цените на земеделската земя. По думите му има индикации, че цената й ще падне през следващата година. Експертът увери, че не очаква нивите ни да се изкупят от чужденци. Според него водещи купувачи на пазара ще останат българските земеделци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *