Италианските банки разпродават лошите си заеми

Италианската централна банка публикува нови данни за лошите дългове, които осакатяват финансовата система на страната. След години, в които не направиха нищо, за да се справят с бремето си от необслужвани заеми, италианските банки най-накрая си вършат работата, коментира Bloomberg.

В същото време консултантската къща Deloitte изчислява, че макар че обемът на продадените лоши дългове се е забавил през първата половина на годината, „трескавият“ темп на сделки, договаряни в момента, сигнализира ускоряване на дейността през второто полугодие.

„Италия тази година вероятно ще бъде най-активният пазар на лош дълг в Европа“, казва Deloitte в свой скорошен доклад. „Ценообразуването стана много по-реалистично през последните 18 месеца и в резултат на това сделките се правят по-бързо“.

Новите регулации, въведени в Италия през последните години, включват ограничения върху кредитополучателите за блокиране на възстановявания и закони, позволяващи лизинги на недвижими имоти да бъдат събирани в секюритизации, са привлекли повече купувачи на пазара.

Нещо повече, в началото на 2018 г. трябва да влязат нови счетоводни правила, които ще задължат банките да включват очакваните загуби в счетоводните си баланси, както и реализираните си загуби.

Перспективата за тази промяна „ще продължи да бъде катализатор за усилията на банките в еврозоната да намалят необслужваните заеми“, сочи анализаторът на Bloomberg Intelligence Джонатан Тайс. Макар че последната низходяща в необслужваните заеми да е окуражаваща, банките трябва да бъдат реалистично настроени към цените, на които са готови да продадат лошите си заеми, информира investor.bg.

Сегашната обща сума от необслужвани заеми в размер на 174 млрд. евро продължава да бъде бреме за италианската икономика. Еврозоната като цяло се задушава от лоши заеми за почти 1 трлн. евро. Допълнителни разтоварвания на това бреме може да даде онова ускорение, от което се нуждае зараждащото се икономическо възстановяване на еврозоната.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *