Италия постави под въпрос членството си в ЕС

На вчерашната среща на вътрешните министри на страните от ЕС много критици обявиха, че решението на Италия да въведе временни визи може да застраши Шенгенската система за свободно движение. Особено остро срещу тази политика се изказаха представители на северноевропейските страни и Франция. Франция и Белгия заплашиха, че ще връщат от границите си пристигащите от Италия имигранти с временни визи. Франция вече задържа 2800 тунизийци, проникнали на нейна територия през Италия без визи. Така предложеният от Италия и Малта вариант за изход от кризата с потока от северноафрикански имигранти бе отхвърлен.
“ Тази среща бе крайно разочароваща. Ние, когато това е било необходимо, винаги сме поддържали в критични ситуации Гърция, Испания и Португалия. А на нас ни отказват подкрепа в извънредна ситуация“, заяви в телевизионно интервю министърът на вътрешните работи на Италия Роберто Марони, цитиран от ИТАР-ТАСС. „Какъв смисъл има тогава членството ни в ЕС? По добре сами, отколкото в лоша компания“, добави Марони, предаде БТА.
Министърът на външните работи Франко Фратини пък обвини Европа в егоизъм и заяви, че „италианските власти ще намерят друго решение“. Той изрази съжалението си, че „ЕС не успя да договори единна стратегия по глобалния проблем с имиграцията“. По същия повод премиерът Силвио Берлускони също направи изявления, че било по-добре Италия да се отдели от ЕС, а министърът на отбраната заплаши да изтегли италианските военни сили, контролиращи международната мисия в Ливан, съобщи bTV.
Президентът Джорджо Наполитано обаче призова правителството да се въздържа от антиевропейски изявления. Всъщото време италианската опозиция обвини правителството в дипломатически провал, посочва ИТАР-ТАСС.
Европейските държави с излаз на Средиземно море начело с Италия от месеци настояват останалите страни членки на ЕС да поемат солидарно с тях бремето на имигрантския поток и да се съгласят да приемат на своя територия част от пристигащите. Засега само няколко страни от ЕС се съгласиха да приемат известен брой нелегални имигранти от Малта. Според сега действащите в ЕС правила имигрантите, които искат убежище или чакат да бъдат репатрирани, не могат да напускат страната, в която са пристигнали. Но Рим се опита да заобиколи това правило, като предложи „от хуманитарни съображения“ да започне да издава на нелегалните имигранти временни разрешителни за пребиваване, което на практика им дава право на свободно придвижване в шенгенската зона, посочва „Файненшъл таймс“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *