Италия прие реформата на трудовия пазар

След няколкоседмични спорове италианският премиер Матео Ренци успя да прокара своята спорна реформа на пазара на труда. Сенатът гласува късно в сряда поредния вот за доверие към правителството, а с това и най-накрая прие така наречения Jobs Act. 166 сенатори гласуваха за предложението, 112 – против, а един се е въздържал.

В центъра на текстовете е смекчаване на защитата на трудещите се. Очаква се новото законодателстово да насърчи компаниите отново да наемат повече хора. То трябва да облекчи наемането и уволняването на служители, да улесни безработните при търсенето на работа, както и да разшири обхвата на помощите за безработица. Според критиците обаче за изпълнението на тези цели не са предвидени достатъчно средства.

Правителството на Италия обеща по-рано през годината да стартира реформа на трудовия пазар, която да гарантира правата на заетите лица на пълен работен ден, на безсрочен трудов договор, но при тежки условия на труд и на временно заетите работници. По думите на Ренци властите в Рим ще намалят броя на трудовите закони, тъй като „Италия се нуждае от прост, отворен, гъвкав пазар на труда“.

„Италия вече наистина се променя сега“, написа Ренци в Twitter.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *