Италия – скандали без край

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Доверието в политиците гасне

Италианското правителство се оказва под растящ натиск – търканията в управляващата коалиция растат, скандали разтърсват ръководния ешелон. Най-сигурната система в страната е тази на подкупите, казват италианците.

Допреди два месеца популярността на Силвио Берлускони достигаше 55 процента; днес обаче само 45 процента от италианците са съгласни с него. Търканията в неговото правителство стават все по-осезаеми. Коалиционният партньор Джанфранко Фини роптае против авторитарния стил на управление на своя шеф. Същевременно скандали тресат министерската маса:
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Системата на подкупите продължава да функционира
„Аз смятам политиката за почетна работа в истинския смисъл на думата. За да може да я върши, човек трябва да стои над всякакво съмнение“, заяви министърът на индустрията Клаудио Скайола и подаде оставка, след като се разбра, че се е сдобил с луксозен апартамент в Рим по не съвсем чист начин. Интересното е, че Берлускони все още не е успял да му намери заместник.
Всички са еднакви
Междувременно други седем министри са на мушката на разследващите власти. Всичко това естествено предизвиква недоволство сред гражданите:
„За мен всички политици са маскари, без значение дали са леви или десни, дали стоят горе или долу: те правят пари с разни тъмни гешефти“, смята търговецът Масимо. Според него както винаги сметката се плаща от трудещата се средна класа:
„Бездната между богати и бедни става все по-дълбока. Средната класа обеднява, докато богатите стават все по-богати, а системата на подкупите продължава да функционира както винаги“, обобщава Масимо.
Докато нямаше криза, италианците гледаха на корупцията като на нещо неизбежно. Само че сега положението се променя и парите намаляват, въпреки че предвид набелязаните драстични мерки за икономии министърът на финансите се опитва да успокои духовете:
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Вярва ли си той самият?
Кой ли вярва на обещанията?
„Ние няма да посегнем към джоба на гражданите и няма да повишим данъците“, обещава министър Тремонти.
Шофьорът Джино, досега убеден привърженик на Берлускони, не вярва повече на такива обещания. Той смята, че тъкмо по време на криза гражданите могат да разчитат по-малко от всякога на правителството, затова и нямало полза от смяна на върха:
„Те винаги ще намерят начин да ни оберат. Мисля, че правителството няма да падне скоро, а следващото ще седне в овакантените удобни кресла. Нищо няма да се промени.“

К. Херман, М. Илчева, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *