И Люксембург отменя строгата банкова тайна

След години на натиск Люксембург се съгласи във вторник да се откаже от правилата си за строга банкова тайна, благодарение на които привлече в страната милиарди евро, но и си навлече критики, че е убежище на хора, укриващи доходи, за които трябва да платят данъци в родината си.

В банките на великото херцогство са депозирани средства, които се равняват на 10 пъти годишния брутен продукт на страната.

От 2017г. това ще се промени и заслугата за този пробив в глобалната кампания е основно на САЩ и Германия. След малко повече от две години там ще действат международните правила за автоматична размяна на банкови данни. Това означава, че граждани на ЕС повече не могат да крият пари в люксембургски банки и тръстове, обяснява „Ройтерс“.

Новината съобщи финансовият министър Пиер Грамена на среща с колегите си от ЕС в Люксембург. „Банковата тайна е мъртва“, обяви еврокомисарят по въпросите на данъците Алгирдас Шемета на пресконференция след срещата.

По този начин в Европейския съюз единствено Австрия продължава да позволява на граждани от ЕС да откриват банкови сметки без да бъдат уведомявани за това властите в родината им. Повечето развити държави разменят „при поискване“ информация за депозити на свои граждани в чужбина. Но ефективността на този метод е ниска, понеже пердполага някаква аргументация за нередности при откриване на сметка.

На заседанието в Люксембург австрийците заявиха, че не могат да обещаят либерализиране от 2017г., но че биха могли да го сторят през 2018г. Финансовият министър Йорг Шелинг обясни, че той би го направил „и по-рано, ако е технически възможно“.

„Ройтерс“ коментира, че изключително високият стандарт на живот в Люксембург се дължи на специалната репутация, която си изгради като потаен банков център, но и че след рухването на банковата система в Кипър тази позиция вече е била трудно защитима.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *