Йената на едномесечно дъно заради слаб интерес към валутите убежища

Японската йена потъна до едномесечно дъно във вторник, след като последните сигнали за подобрение на икономиките по света изтеглиха пазарните участници от валутите убежища и засилиха интереса към активите с по-рисков профил. В същото време данните от Япония потвърдиха, че усилията на местната централна банка за стимулиране и растеж дават резултат.

Йената загуби позиции тази сутрин във всичките си 16 основни кръстосани курса. От началото на седмицата японските пари изтриха близо 1,5% от стойността си спрямо щатския долар. Двойката USD/JPY формира по-рано днес връх при 99,69 – най-високото ниво от 2 август насам.

Пазарните участници изоставиха японската йена след последните данни от Китай, които показаха, че активността в производствения сектор във втората по големина икономика регистрира растеж през миналия месец до 16-месечен максимум.

Евростат вероятно ще потвърди утре, че брутният вътрешен продукт на 17-те страни-членки на валутния съюз се е разширил с 0,3% за периода април-юни, с което най-дългата рецесия в региона официално ще приключи.

Последните положителни макроикономически новини от САЩ засилиха спекулациите около намеренията на Федералния резерв за промяна в монетарната политика и антикризисните механизми. Следващото заседание на Фед е на 17-18 септември и според предварителните прогнози членовете на централната банка ще гласуват редуциране на стимулите, които в момента са в размер на 85 млрд. долара месечно.

Японската централна банка съобщи днес, че монетарната база в страната, парите в обращение и парите в банкови депозити, се е разширила през август с рекордните за последните 40 години 42%. Централната банка изкупува всеки месец японски държавни облигации на стойност 7 трлн. йени.

Щатският долар остава с предимство в основния си крос спрямо еврото. Двойката EUR/USD проби под подкрепата на 1,3200 и днес формира 6-седмично дъно при 1,3161.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3224; Връх – 1,3233; Дъно – 1,3183; Затваряне – 1,3188

Техническата фигура „Tъмен облак“ (Dark cloud), която се наблюдава в крайни фази на възходящи движения, се оказа основен фактор за обръщане на посоката и поскъпване на долара.

Щатската валута е в добра позиция за формиране на по-дълбока корекция при пробив под дъното от миналата седмица при 1,3171.

GBP/USD

Отваряне – 1,5508; Връх – 1,5592; Дъно – 1,5494; Затваряне – 1,5544

Върхът, който двойката формира на 21 август при 1,5717, се оказа повратна точка, в която доларът ограничи спадовете и започна да набира инерция. Техническата фигура „Падаща звезда“ (Shooting Star) усили допълнително ръста на щатската валута.

Валидността на низходящият тренд преминава през тест и пробив на възходящата тренд линия, построена по дъната от месец юли насам.

USD/JPY

Отваряне – 98,24; Връх – 99,87; Дъно – 98,18; Затваряне – 99,57

Опитите на йената за по-дълбока корекция намериха бързо връхна точка и щатският долар отново взе инициативата. В средата на август двойката формира техническата фигура „Биче поглъщане“ (Bullish engulfing), която се наблюдава в крайни фази на низходящи движения.

В този контекст вероятно предимството ще остане за американската валута. Съпротива на възходящия тренд ще окаже низходящата тренд линия, построена по върховете от месец май насам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *