Йената поскъпна на фона на подновеното напрежение в Украйна

Йената спечели позиции по врене на Азиатската сесия спрямо кошница от 16 основни валути след информацията за увеличеното напрежение в Украйна. Притесненията на пазарните участници за разделение на страната увеличиха сериозно търсенето на йени като средство за съхранение на стойността. В същото време щатският долар започна деня със загуби на фона на очакваните важни икономически новини, които ще бъдат публикувани по-късно днес в САЩ.

Японската йена е на път да запише най-голямата си седмична печалба за месеца, благодарение на подновеното напрежение в Украйна. Търсенето на азиатската валута се увеличи и от спекулациите, че централната банка на Япония може да отложи плановете си за разширяване на паричните стимули, тъй като инфлацията в страната се намира на 5-годишен връх.

Геополитическото напрежение в Източна Европа създава напрежения на пазарите и интересът към валутите, използвани като средство за съхранение на стойността се увеличава. Швейцарският франк достигна до най-високото си ниво спрямо еврото от 10 месеца насам, след като Руският президент Владимир Путин разположи изтребители в близост до границата с Украйна.

Москва започна серия от военни упражнения в западната и централната част на страната, заявявайки, че действията не са свързани със ситуацията в Киев. Опасенията от военна на меса в Украйна потопиха руската рубла до исторически най-ниските ѝ стойности спрямо еврото и долара.

В четвъртък новият председател на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън направи първото си изявление пред Банковата комисия. Срещата мина според очакванията, като Йелън потвърди решителността на Фед да прекрати напълно програмата за обратно изкупуване на облигации до края на календарната година.

Днес се очакват няколко по-важни икономически новини от САЩ. Министерството на търговията ще публикува данните за брутния вътрешен продукт на страната през четвъртото тримесечие на 2013 г. Очакванията са, че показателят е достигнал до 2,6% на годишна база, което е по-малко в сравнение с предходното тримесечие, когато беше отчетен ръст от 3,2% на годишна база.

Двойката EUR/USD се търгува днес около психологическите 1,3700, след като в четвъртък единната валута записа дневно дъно при 1,3640. Един паунд се разменя 1,6720 долара. В същото време USD/JPY се търгува при 101,70, а по-рано днес достигна до най-ниската стойност за седмицата при 101,54.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *