Кадафи иска приходите от петрол да се дават директно на народа

Либийският лидер Муамар Кадафи призова либийците да подкрепят предложението му за премахване на правителството и за даване на приходите от петрол директно на петмилионното население на страната, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.
Планът му да предава приходите директно на либийците среща съпротивата на високопоставени служители, които в резултат на реформата биха изгубили работата си. Кадафи казва, че иска да спаси страната от широко разпространената корупция.
Официални лица, включително премиерът Ал Багдади Али ал Махмуди и управителят на централната банка Фархат Омар бен Гуидара, бяха казали на Кадафи през ноември, че подобно решение би нанесло дългосрочни щети на икономиката на страната, член на ОПЕК.
Кадафи се обърна с призива към представители на либийските основни народни комитети, които са върховната изпълнителна и законодателна власт в страната, представляват хората на регионално и местно равнище и гласуват закони и политиката на правителството. На практика обаче Кадафи взима решенията по основните въпроси, включително за петрола.
Народните комитети ще заседават през следващите дни. За първи път Кадафи се обръща към тях да подкрепят идеята му за приходите от петрол и за реформата на правителството, отбелязва агенцията.
Според Кадафи либийците ще получават 32 милиарда долара от петрол годишно.
Източник: Lev.bg
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *