Какво да се очаква в земеделието, горите и храните през следващата година?

Всички съществуващи схеми в областта на данъчните облекчения, касаещи земеделските производители ще отпаднат през 2010 година.
ЗА СВЕДЕНИЕ НА КОРПОРАТИВНО ЗАДЪЛЖЕНИТЕ
Законът за корпоративното подоходно облагане ще се приведе в съответствие с изискването на европейското право в областта на държавните помощи. А ако има облекчения, те ще трябва да се съгласуват с ЕК. Преотстъпване на авансови вноски за корпоративен данък на земеделските производители няма да се допуска до излизане на положително решение на Европейската комисия. Средствата от бюджета, които трябва да компенсират липсата на данъчни облекчения от 2010 г. са националните доплащания за площ и за животни.
ОТГОВОР ЗА НОВИТЕ СХЕМИ ЗА ДЪРЖАВНИ ПОМОЩИ ТРЯБВА ДА ДОЙДЕ ДОГОДИНА
През ноември 2009 г. на ЕК са изпратени нови схеми за държавна помощ – за насърчаване производството и използването на висококачествени семена, помощ за инвестиции в земеделски стопанства за постигане на стандартите за добив и съхранение на сурово мляко, помощ за модернизация на птицефермите. Но трябва да бъдат нотифицирани.
ДРУГИ СХЕМИ ЗА ПОДПОМАГАНЕ ЩЕ СЕ РАЗРАБОТЯТ ПРЕЗ 2010 И МОГАТ ДА СТАНАТ ФАКТ ЗА 2011 ГОДИНА
През 2010 г. предстои МЗХ да разработи и изпрати в ЕК и други нови схеми за държавни помощи – за съхраняване и подобряване на генетичните ресурси, за покриване на застрахователни премии, за инвестиции.
ИСТИНАТА Е ЖЕСТОКА…
Ако цитираме изказването на аграрния министър Найденов, ще разберете, че: “държавни помощи, предназначени само за подобряване на финансовото състояние на производителя и по-точно помощи, които са предоставяни изцяло въз основа на цена, количество, единица производство и единица средство за производство, се разглеждат като оперативни помощи и са несъвместими с Общия пазар”.

Около 70 директори на горски стопанства трябва да се уволнят

Близо 70 от шефовете на горски стопанства в страната трябва да бъдат освободени заради неефективност или корупционни практики, както и системата да бъде основно преструктурирана. Това твърди инж. Николай Пиронков, директор на дирекция „Охрана на горите” в Изпълнителна агенция по горите. Общо директорите на горски стопанства в страната са около 200.
Основният проблем при незаконната сеч на дървесина са подкупите на държавни служители, поясни още той. По неговите думи въвеждането на горска полиция ще намали незаконната дейност извършвана в горите и корупцията сред служители в горските стопанства. Според него, директор на горско стопанство трябва да бъде човек, който се е врекъл в професията, който взема заплата за това, което върши. Взема заплата да упражнява контрол, а не да се занимава с далавери, не да продава гората и парите да не се връщат в държавата.

Казахстан напира към черноморските експортни терминали
През миналата седмица цените на основните зърна на международните пазари се развиваха в низходяща посока. Натиска на фундаменталните (балансови) фактори се оказа достатъчно силен за да неутрализира опитите на спекулантите да качат цените в Чикаго.
В рамките на изминалите седем дни борсовите котировки на пшеницата и царевицата там се понижиха с 8-10 долара. Слаб тон на развитие доминираше и на експортния пазар. На 10 декември мека червена зимна пшеница се предлагаше за износ от САЩ по $210/т FOB, а царевица – по $175/т FOB, в сравнение с $216/т FOB и $180/т FOB на 3 декември.
Динамичното понижение на житните котировки в САЩ и липсата на конструктивни новини от експортния фронт оказа депресиращо влияние на европейския пазар. Търговците и производителите в Западна Европа бяха разочаровани от поредното неуспешно представяне в египетски търг, където отново се наложиха компаниите, предлагащи руска мелничарска пшеница.
Слабият експорт обуслови увеличение на запасите от зърно в ЕС, което също така оказва силен натиск върху пазара. Съгласно оповестените в края на миналата седмица статистически данни запасите от пшеница (без дурум) във Франция, например, към 1 ноември 2009 г. възлизаха на 11,2 млн. т, в сравнение с 9,8 млн. т през същия период на м.г.
Котировките на мелничарска пшеница на борсата в Париж през милата седмици се понижиха с 3 евро до – EUR128/т , а цената на френското хлебно зърно на експортния пазар ерозира от EUR 131 /т FOB до EUR127/ т FOB.
Царевицата завърши седмичния период на борсата в Париж с отрицателно отклонение от 4,75 евро на равнище EUR 131,50 /т. На борсата в Будапеща на 10.12.09 г. цените на основните зърна за доставка през м. март 2010 бяха, както следва: хлебна пшеница – $161/т ($167/ т – 03.12.09 г.); фуражна пшеница – $151/т ($156/т), царевица – $169/т ($174/т) и фуражен ечемик – $150/ т ($154/т).
Експертите не очакват раздвижване на европейския зърнен пазар през близките седем дни.
Повечето от тях дори са на мнение, че е възможно слабо понижение на цените предвид наближаващите коледни празници. Освен това предлагането на зърно от черноморския регион остава стабилно, а качеството на руската житна реколта се оказа по-добро от предварителните прогнози, което предполага и по-голям експортен потенциал.
В търговските среди усилено се коментира намерението на Казахстан да поднови износа на мелничарска пшеница чрез черноморските експортни терминали.
Правителството на Казахстан още през летните месеци се заканваше да насочи зърнените потоци към Черно море, но високите транспортни разходи попречиха на износа.
Липсата на възможности за експортна реализация накара местните компании да намалят драстично изкупуването на зърно от производителите и складовите площи в страната вече не достигат за складиране на голямата реколта. Така се стигна до решението за субсидиране на транспортните разходи при преминаване на пшеницата през територията на Русия. На 30 ноември заместник-министърът на земеделието на Казахстан Арман Евниев оповести, че 350400 хил. т пшеница ще се насочат към Черно море до края на 2009 година.
В слънчогледовия комплекс през близките дни значими промени не се очакват. Провеждането на новия търг на Египет за внос на значителни количества растителни хранителни масла (30 хил. т) вероятно ще задържи котировките на суровото слънчогледово масло в Ротердам около пиковите стойности на месеца $985-995/т FOB.

На международния агропазар ще се търси повече царевица и по-малко пшеница По последни данни производството на зърно ще се увеличи с около 2 млн. тона

Като част от международната конференция “Зърно от Русия-2009”, експертът от агенцията FO Licht – Кейт Флури представи доклад с прогнозите за световния пазар на зърно през втората половина на сезон 2009/10 година. Докладът на експертът показва, че Аржентина през текущия сезон няма да произведе много зърно. Ситуацията ще се променя много и в Северна Африка и Иран.
По последни данни производството на зърно ще се увеличи с около 2 млн. тона. В САЩ, K. Флури прогнозира увеличаване търсенето на ЦАРЕВИЦА, поради факта, че големи количества зърно ще се използват за производството на етанол. А реколтата от царевица в Китай се очаква да достигне до 155 млн. тона. Експертът отбеляза, че световното търсене на ЕЧЕМИК в момента е ниско, поради което активно нараства натрупването на тази суровина.
Според експертните прогнози на доклада, в Евросъюза и САЩ търсенето на ПШЕНИЦАТА ще намалее, а на ЦАРЕВИЦАТА – ще расте. В САЩ се очаква оттегляне от пазара на пшеница, поради активното производство на етанол. Що се отнася до Китай експертът отбеляза, че страната произвежда много пшеница, но и много консумира. При това не е възможно да се увеличи производството, поради липса на свободни площи. К. Флури подчерта, че китайското правителство предпочита да държи ценовата политика на агропазара под свой контрол. За текущия сезон в Индия реколтата ще е 180 милиона тона зърно.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *