Какво научихме от срива на златото

Цената на „инвестиционния клас“ злато започна годината на нива от 1 670 долара за тройунция, а днес се търгува за 1 197 долара, падайки с почти 30%.

От това загубиха всички, които бяха вложили парите си в благородния метал. Например, златният резерв на БНБ струваше 1.62 млрд. евро /2.32 млрд. долара/ в началото на годината, а към края на ноември се оценява на 1.18 млрд. евро /1.61 млрд. долара/.

Поевтиняването на златото илюстрира опасността от инвестиция в актив, който не създава добавена стойност.

Обичайно оценката на даден актив е свързана с доходността, която той може да донесе. Например, при покупка на жилище, може да се види какъв приход от наем ще носи то годишно и така да се определи реалната възвращаемост на инвестицията.

При златото това няма как да стане. Предлагането на метала е сравнително устойчиво във времето, но търсенето силно се влияе от политически и икономически нагласи и решения, които трудно могат да бъдат прогнозирани.

Ето защо професионалните инвеститори рядко залагат на активи като златото и свързаните с него финансови инструменти. То обикновено формира до 5% от портфейлите им, като основната му цел е да служи за хеджиране на инфлацията или евентуални сътресения на глобалната икономика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *