Какво трябва да знаем за безконтактните банкови карти

През последните години се наблюдава тенденция за замяна на класическите банкови карти с т. нар. безконтактни карти.Големите банки в България постепенно преминават към новата технология.

Неусетното подменяне на стари карти и издаването на нови безконтактни поражда редица въпроси у потребителите. Какво е безконтактна карта? Кога и как мога да я използвам? Каква е ползата от нея? Достатъчно ли е защитена? В тази статия ще отговорим на тези въпроси и с помощна на експерти от бранша ще споделим най-добрите практики при използване на безконтактни банкови карти.

Как работи безконтактната карта?

Класическите банкови карти съдържат идентификационна информация на магнитна лента и чип. При покупка в магазин, хотел, ресторант и други търговски обекти тази информация се разчита от ПОС терминал. Системата извършва бърза проверка против измами и изпраща информация за тегленето към институцията, която е издала картата. Клиентът въвежда своя ПИН код или се подписва на касова бележка и трансакцията приключва.

През последните години в България навлизат масово банковите (кредитни и дебитни) безконтактни карти. С тях пазаруването е в пъти по-бързо и вече не се налага всеки път да въвеждате ПИН код или да подписвате разписка.

Системата за плащане е максимално опростена и работи по следния начин: касиерът въвежда сумата на ПОС терминала, клиентът доближава картата си до указаното на терминала място, терминалът издава звукова и светлинна сигнализация и покупката е извършена. Обменът на информация при безконтактните карти се осъществява с микрочип и антена чрез радиовълни. Така плащането може да се извърши от разстояние без допир.

Кога и как мога да използвам безконтактна карта?

Постепенно ПОС терминалната мрежа в страната се подменя с устройства, които четат безконтактни карти. На територията на Европа потребителите вече могат да се разплащат безконтактно на 2 млн. терминала в 25 държави в Европа.

Новата система за плащане става все по-популярна на Стария континент, като през последната година терминалите за този вид плащане се увеличават с 67%.
Можем лесно да разпознаем терминалите, които приемат безконтактни плащания по логото, което наподобява радио вълна. С новите карти на УниКредит Булбанк Вие можете да плащате безконтактно на ПОС терминали без необходимост от въвеждане на ПИН код за суми до 25 лв. и без подпис на разписката. Когато сумата надхвърли 25 лв. можете да платите след въвеждане на ПИН код.

Без ПИН код…а сигурно ли е?

Разплащането без въвеждане на код и подпис е точно толкова сигурно, колкото и по-стария начин, но спестява време при дребни покупки. За най-сигурната карта в света V Pay през миналата година УниКредит Булбанк получи наградата за Най-добрия банков продукт и то за безконтактната версия на картата.

При картата V Pay разплащането се осъществява чрез чип и ПИН технология. Това е единствената карта, чиято магнитна лента не е носител на финансова информация и до момента няма данни за злоупотреба с нея.

С V Pay може да се пазарува сигурно и в Интернет, където могат да се резервират хотели, коли под наем, самолетни билети и други. V Pay се определя като еволюцията в сигурността на картовите разплащания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *