Как се отваря врата в закона.

В закона се съдържа и възможност за БНБ и КФН по общо съгласие със съответните компетентни органи да преценят дали дадена група е изложена на групови рискове и да я изключат от обхвата на допълнителния надзор, ако това е целесъобразно.

В същото време в текста им сериозни допълнителни регулации. За да се гарантира упражняването на ефективен допълнителен надзор върху поднадзорните лица, принадлежащи към финансов конгломерат, законът въвежда изискване към поднадзорните лица да предоставят поне веднъж годишно на БНБ, съответно на КФН, детайлна информация за правната, управленската и организационната структура на групата, включително за поднадзорните лица, нерегулираните дъщерни дружества и значимите клонове.

Надзорните органи от своя страна следва да предоставят така получената информация на Съвместния комитет на европейските надзорни органи. Наред с това с предлаганите изменения се въвежда задължение за поднадзорните лица на ниво финансовите конгломерати да оповестяват публично веднъж годишно чрез пълно описание правната, управленската и организационната си структура.

Докато за банковата и за застрахователната подгрупа на даден финансов конгломерат следва редовно да се прилагат стрес тестове, законопроектът предвижда при упражняване на допълнителния надзор координаторът да провежда подходящи стрес тестове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *