Как ще изглежда телефонът след 10 години

Помните ли този виц? “Говорели си японец, американец и българин. Американецът прекъснал разговора, защото трябвало да се обади по телефона. Приближил до лицето си ръката си с разперени пръсти – палец към ухото и кутре към устата, пък започнал да говори.

На любопитните погледи на японеца и българина отговорил, че има вграден микрофон в нокътя на кутрето и звуков излъчвател в палеца. Малко по-късно и японецът трябвало да говори по телефон. Оттеглил се настрана, тръснал глава, примляскал нещо и започнал да бърбори. На слисаните погледи на американеца и българина отвърнал, че има вграден звуков излъчвател в ухото и микрофон в един от зъбите си. Тогава нашият Ганю се оригнал звучно. На въпросителните погледи на японеца и американеца отвърнал, че е получил факс.

Факсът доказано е отмряла технология, но останалото от вица е, кажи-речи, на път да се случи в идните години. Технологиите отиват натам. Ето как ще изглеждат телефоните след не повече от десетилетие, информира blog.a1.bg.

Азия се впуска в сериозна битка за лидерската позиция при 6G технологиите:: Investor.bg

Пишем без пръсти, с ума си

Днес можем да отключим телефона си, като само му се покажем – с лицево разпознаване. Предвид наличието на устройства като Google Assistant, Samsung Bixby и Apple Homepod, телефоните ни скоро ще могат да се отключват само по гласа ни. А сега си помислете – започвате търсене с търсачката, като само си помисляте за това, което Ви интересува. Никакви клавиатури, никакви пръсти, никакви вторачени погледи. Скоро телефоните ни ще могат да четат мислите ни. Интерфейсите мозък-компютър (BCI) не са вече новост, за съвсем кратко време те ще излязат от лабораториите и ще се появяват в устройствата, които ползваме ежедневно.

Ако можем да контролираме устройствата чрез мислите си, животът ни може би ще много по-лесен? Когато си гладен, няма нужда да отваряш вратичката на хладилника – тя се отваря сама; колата потегля сама натам, където искаш да идеш. Звучи добре, нали?

Коментари - Китай вее разработва 6G мрежи | IT.dir.bg

Безкрайна батерия

Е това е Светият Граал на телефоните – решаването на проблема с енергията. След 10 години той ще е решен. Принос за това ще има напредъкът в две посоки: химията на батериите и процесът на зареждане. До 10 години ще станем свидетели на ново поколение акумулаторни системи, които могат да съхраняват огромен капацитет в малък обем. Батерията за един телефон ще е голяма колкото монета от 2 или 5 стотинки. А зареждането? То ще се случва безжично и навсякъде. Ето, че вече има технология за зареждане на електромобили и електрически автобуси, докатро се движат по улиците. Нещо подобно ще се случва и с телефоните.

Плюс това дори в момента има технологии за зареждане на батериите чрез енергията на електромагнитните вълни във въдуха. В идните години тя ще се усъвършенства. Наред с това телефоните ни ще могат да улавят и енергията на слънцето и околната светлина и д я използват за захранване на батериите си.

Новото G: задава (ли) се шестото поколение мрежи
Интернет навсякъде

Вече няма да е драма има ли “мрежа” или не. С проекти като Starlink небето ще се напълни със сателити, които излъчват интернет сигнал – с ниска латентност, бърз, достъпен за всички. Скоростта, която сега имаме с “оптика”, ще стане вездесъща без оптика и без кабел. Ще гледаме филми нвсякъде, ще работим от коя да е точка на света.

Еластични екрани

Ако изобщо някой иска да има телефон с екран след 10 години, той ще е гъвкав, еластичен – като дъвка. Ще може да се навива на рулце, да се разтяга, да се увие около китката или да се провеси на ръба на масата. Ще може да се деформира и да става ромбоиден, ако пожелаем.

6G/7G и още много G

Може би сега се чудите дали е време да си купите 5G телефон или да изчакате още малко, но на хоризонта вече се задава 6G. После ще дойде и 7G. Може би няма да се казват точно така, а навярно и няма да изглеждат катро досегашните мрежи. Антените ще са навсякъде около нас и ще са невидими, защото ще се вграждат в обкръжаващата ни среда по ненатрапчив начин. Преносът на данни ще се осъществява по много начини. Те ще са невидими за окото – за нас остава удоволствието да се насладим на бързата връзка навсякъде.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *