Квалифицираните имигранти в Канада ще кандидатстват от май догодина

Квалифицираните кандидат-емигранти в Канада, включително и българите, ще подават документи от 1 май догодина, а не от 1 януари, както беше досега. Става дума за претендентите по програмите Федерална Worker Program Skilled, Федерална занаятчиите Program и Canadian Experience Class.

Промяната в сроковете се прави с цел плавното въвеждане на новия подход за подбор на имигранти, известен като Express Entry . Той ще подсигури с качествени специалисти канадския трудов пазар, каза министърът по гражданството и имиграционните въпроси Крис Алекзандър, цитиран от вестника на сънародниците ни в Канада „Български хоризонти“. От догодина списъкът с търсените професии ще бъде увеличен от 24 на 50.

Подходът, който ще влезе официално в сила от следващата година, бе силно промотиран през последните месеци. С предимство няма да са първите кандидати, подали документи, а тези, които са с по-големи шансове да се установят в Канада. Правителството обещава документите на на квалифицираните имигранти да се разглеждат в съкратени срокове. Одобрените ще бъдат приканвани до 6 месеца да кандидатстват за право за постоянно пребиваване.

По федерална програма Skilled Worker ще бъдат приети 25 000 имигранти. Програмата е за високообразовани специалисти, уточни министър Крис Алекзандър. 5000 души ще бъдат приети по Federal занаятчиите програма , която се отнася за хора със занаяти. Новост е това, че вече ще може да се подават документи за всички 90 изброени в списъка занаята, без да има ограничения, както в предишни години. Допълнително ще се решава от коя професия колко имигранти ще бъдат одобрени. По Canadian Experience Class през 2015 г. ще бъдат приети 8000 заявления. Това е програма, по която студенти или сезонни работници може да кандидатстват за право на постоянно пребиваване в страната. През миналата година критериите по тази програма бяха сериозно облекчени, за да се улесни оставането в Канада на млади хора, завършили канадски университети. Един от критериите за одобрение по тази програма е кандидатът да има 12 месеца стаж в рамките на три години. Смята се, че тези претенденти по-лесно биха се интегрирали в страната. Министър Алекзандър неколкократно подчертава, че Канада търси имигранти, които ще живеят в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *