КЗК за цените на горивата: Тудно се доказва картел в съда

В момента, в който получим поисканата вече информация от данъчните органи и от митниците, бързо ще приключим проверката има ли картел за цените на горивата.

Това каза пред БНР говорителят на Комисията за защита на конкуренцията Марио Гаврилов. Според него не е никак просто доказването на картел в съда. Важно е как ще се представим там, а не дали ще излезем на първи февруари или на първи март със своето решение, допълни той.

По думите му с основателни подозрения не може да се влезе в съда, трябва да има доказателства.
Гавраилов коментира вчерашния призив на 3 работодателски организацииКЗК да се произнесе за евентуално съществуване на картелно споразумение за цените на горивата. Според тях срокът за произнасяне на комисията е твърде дълъг.

Освен това от Асоциацията за квалификация на автомобилистите и Браншовият съюз за стопанска инициатива в транспорта, които настояват да знаят дали Веселин Марешки, чийто бензиностанции продават горива на значително по ниски цени спрямо другите, налага дъмпинг.

В исторически план КЗК не е натрупала впечатленията на голям борец срещу картелите на горива, посочи Теодор Дечев от АИКБ. Той се оплака от цената на горивата преди облагане с акциз – по думите му в първата четворка сме по цена на бензина в Европа преди облагане.

И двете цени – на A95 и дизела, са забележимо над средното в ЕС. Факт е и, че маржът на цените на горивата ни е само 0,18%. В Гърция маржът е 3,5%, добави Дечев, визирайки скорошно проучване на БСК. Естествено е като имаме тези числа, като добавим и г-н Марешки, нещата са ясни, смята Дечев.

Г-н Марешки внесе в КЗК конкретни твърденияза картел на пазара и ние работим по тях, увери Марио Гаврилов пред Нова телевизия. Той посочи, че след промени в данъчно-процесуалния кодекс вече КЗК има право на достъп до т.нар. данъчна тайна. Така КЗК ще може да вижда както информацията от участниците на пазара, така и от НАП и Агенция „Митници”.

Затова и сега сроковете се променят, защото не зависи само от нас – уверен съм, че до месец-два ще сме готови, от момента, в който получим информацията от двете държавни агенции, смята Гаврилов.

Именно липсата на възможност да се видят данните от НАП и Митниците беше сочена специално от говорителя на КЗК като законова пречка за установяване на картел – защото трябва да се работи само на база данни от субектите, които са заподозрени.

Според Гаврилов маржовете в цените, които се цитират, не са верни, защото имало отстъпки в различните бензиностанции. Той обаче не даде числа. Не мога да допусна такъв популистки натиск– да кажем, че има картел без достатъчно юридическа обосновка, заяви говорителят на КЗК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *