Кипър пуска на пазара спестовни държавни облигации

За първи път след изпадането си във финансовата криза Кипър пуска на пазара спестовни държавни облигации. Записването за закупуване на ценните книжа започна днес и ще продължи до 20 май, а самата емисия ще се проведе на 2 юни.

Според Министерството на финансите на Кипър, новите дългосрочни шестгодишни спестовни държавни облигации са надеждна инвестиция с добра ликвидност и нисък риск. Лихвите по тях се покачват постепенно до 5,75 на сто в края на периода на падеж, а данъкът върху тях е едва три на сто годишно. Очаква се всяка от емисиите, които ще се провеждат веднъж месечно, да акумулира по 10 милиона веро.

Емитирането на спестовни държавни облигации ще допринесе за постепенното възстановяване на способността на държавата да финансира нуждите си, както и за възстановяване на доверието и надеждността на икономиката, коментира финансовият министър Харис Георгиадис.

Това е първият опит за тестване на вътрешния пазар и стъпка към връщането на Кипър на международните финансови пазари. Целта на правителството е това да стане преди изтичането на срока на споразумението с Тройката, тоест до март 2016-та година. Кипър бе лишен от достъп до международните финансови пазари през май 2011-та година заради дълговата криза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *