Китайската борса изкачи 3-годишен връх

Китайската борса изкачи 3-годишен връх във вторник, след като инвеститорите приветстваха отново свиването на лихвените проценти в края на миналата седмицата. Останалата част от азиатските индекси затвориха със смесено представяне.

Изненадващото понижение на лихвените ставкив края на миналатаработнаседмица – първото в последните повече от две години, отразява промяната в курса на правителството и централната банка. На 21 ноември Китайската централна банка неочаквано смъкна едногодишния лихвен процент по кредитирането с 40 базисни пункта до 5,6% и понижи едногодишния депозитен показател с 25 базисни пункта. До момента властите залагаха основно на скромни мерки за стимулиране преди окончателно да се решат на смелата стъпка за стабилизиране на втората най-голяма икономика в света.

Петролът отново бе в центъра на вниманието, след като брентът потъна под 80 долара за барел в навечерието на срещата на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в четвъртък.

„По-голямата част от пазара очаква ОПЕК да обяви скромно намаляване на производството“, казва пред CNBC Евън Лукас, пазарен стратег в IG.

Ревизираните данни за икономическия растеж на САЩ през третото тримесечие също са в светлината на прожекторите. По-късно във вторник се очаква данните да покажат понижение до 3,3% от предходната оценка от 3,5%.

Капитализациите на Bestv New Media и Shanghai Oriental Pearl отчете ръстове от по 10 на сто, след като обявиха сливането си в понеделник.

Индексът Hang Seng в Хонконг спадна леко, след като в по-голямата част от сесията бе на зелено.

В Япония Nikkei 225 се повиши след почивката в понеделник. Ръстовете обаче бяха ограничени, след като йената се отдалечи от 7-годишното дъно и след публикувания протокол от последното заседание на Японската централна банка.

Honda Motor добави 1,4% въпреки проблемите с местните власти във връзка със смъртните случаи от 2003 г. насам.

Sony отчете ръст от над 6%, след като съобщи, че очаква приходите от електронното подразделение да се увеличат с 69% през следващите три години.

В Австралия S&P ASX 200 завърши със спад, засегнат от спада в цените на медта и златото.

Добивните дружества бяха сред най-големите губещи. Fortescue Metals изтри 5,7%, докато Mount Gibson и Iron BC cпаднаxa съответно с 2,4 на сто и 4%.

В Южна Корея KOSPI изтри ранните печалби поради смесеното представяне на сините чипове.

Samsung Electronics потъна с над 2 на сто след слуховете, че обмисля рокади във висшия си мениджмънт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *