Китайска банка зае лидерството в сектора

Поскъпването на акциите на Industrial& Commercial Bank of China (Китайската промишлено-търговска банка) във вчерашната търговия й позволи да надмине по пазарна капитализация най-голямата в света финансова компания Citigroup („Ситигруп”), информира К2Капитал.

Във вчерашната търговия на Шанхайската борса акциите на китайската банка повишиха цената си с 2,68 процента до 5,75 юана за една акция. По този начин капитализацията на банката достигна 254 млрд. долара и изпревари Ситигруп, която в края на американската търговия в петък бе оценена на 251 млрд. долара.

Третото място в списъка на най-големите по пазарна капитализация банки в света се заема от британската HSBC Holdings (Ейч Ес Би Си), която е оценена на 215 млрд. долара. Акциите на Китайската промишлено-търговска банка поскъпнаха, които бяха пуснати на борсите в Шанхай и Хонконг през октомври 2006 година, са поскъпнали с 15 на сто през юли на фона на конкуренцията на китайския фондов пазар и положителните резултати от дейността на банката, отчетени през първото шестмесечие. Поевтиняването на акциите на Ситигруп и силният курс на юана също са оказали влияние.

Според някои анализатори“раздутата“капитализация на китайската банка може да се дължи на това, че борсата в Шанхай прегрява заради спекулативните настроения на инвеститори, готови да купуват на всяка цена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *