Китайски гигант на път към рекордна сделка по придобиване в чужбина

Китай е на път да направи историческа крачка в областта на инвестиционната си дейност, съобщава Wall Street Journal. Очаква се държавната компания за производство и обработка на алуминий Aluminium Corp. of China, известна още като Chinalco, да направи инвестиция от 19,5 млрд. долара в минния гигант Rio Tinto.
Рано тази сутрин от Rio Tinto разпространиха съобщение, че заедно с Chinalco ще бъде създадена съвместна бизнес единица, в която китайската компания ще налее 12,3 млрд. долара. Очаква се австралийският гигант да получи оперативния контрол върху съвместното звено, както и да получи още 7 млрд. долара срещу емисия от конвертируеми облигации.
Конвертируемите облигации ще могат да се преобразуват в обикновени акции на цени, доста по-високи от тези, на които се търгуват книжата на Rio в Лондон и Сидни. От началото на годината акциите на минния гигант са поскъпнали с 37 на сто, но все още са с 67 на сто под рекорда си от 157,45 австралийски долара за брой.
Заради очакваното обявяване на сделката от Rio Tinto заявиха спиране на търговията с акциите си по време на днешната сесия на борсата в Австралия. Търговия с книжа на компанията нямаше и в САЩ вчера, след като депозитарните разписки, търгувани в Ню Йорк, също бяха извадени от инструментите за търговия.
От официалното съобщение става ясно, че в резултат на сделката Chinalco ще удвои дела си в Rio Tinto от 9 на 18 на сто. Това може да стане при конвертирането на облигациите в обикновени акции. Очаква се като следствие от инвестицията китайската компания да получи миноритарни дяловев девет от мините на Rio Tinto по света.
През февруари миналата година Chinalco придоби 9 на сто от капитала на Rio Tinto. Поради тази причина е възможно властите в Австралия да блокират сделката, смятат анализатори. Според законодателството в страната чуждестранните инвестиции са възможни до достигане на дял от 15 на сто от капитала на местното дружество.
Преди около половин година китайският гигант получи разрешение да увеличи дела си на 11 на сто, но одобрение за увеличение до 15 на сто е малко вероятно, смятат специалисти, цитирани от Bloomberg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *