Китай постепенно изпуска парата

Икономиката на Китай е нараснала със 7,7 на сто на годишна база през последното тримесечие на 2013 година. Това показват официалните данни, публикувани от националната статистика на страната днес.

Записаният ръст надхвърля предварителните очаквания на анализатори, анкетирани от Ройтерс. Тяхната консенсусна прогноза беше за икономически ръст от 7,6 на сто.

Данните показват, че за цялата 2013 година в Китай е постигнат ръст на икономиката от 7,7 на сто за втора поредна година. Официалната заложена цел на правителството за годината беше за преследване на прираст от 7,5 на сто.

На тримесечна основа обаче икономиката на Китай е нараснала с 1,8 на сто, което остана под предварителните очаквания за 2 процента ръст, пише CNBC. През третото тримесечие на 2013 година страната записа икономически ръст от 7,8 на сто на годишна база и 2,2 на сто на тримесечна.

Освен данните за брутния вътрешен продукт, днес Китай представи още актуални цифри за индустриалното производство, продажбите на дребно и инвестициите в недвижима собственост.

Индустриалното производство в страната е нараснало с 9,7 на сто на годишна база през декември. Това е малко под предварителните очаквания на анализаторите за увеличение от 9,8 на сто и под записания ръст с 10 на сто през ноевмри.

При продажбите на дребно е записан ръст от 13,6 на сто на годишна база, което съвпада с предварителните очаквания. Инвестициите в недвижима собственост пък са нараснали с 19,6 на сто през 2014 година.

Според анализатори през 2014 година може да се очаква забавяне на китайската икономика до най-слаб темп на ръст от 1990 година насам. Причината са опитите за преместване на фокуса от зависимост от износа към вътрешно потребление, пише още Ройтерс.

След 30 години на впечатляващ двуцифрен ръст на икономиката, който извади милиони китайци от бедност, Китай търси по-устойчиви начини за развитие и по-малка зависимост от износа. Подобни промени в икономическия модел обаче неминуемо ще повлияят на темпа на растеж.

За 2014 година анализатори, анкетирани от Bloomberg, очакват ръст на китайската икономика от 7,4 на сто – най-ниското ниво, измервано от 1990 година насам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *