Китай пуска най-мощните ядрени реактори в света през 2015 г.

Китай ще се превърне съвсем скоро в страната с най-мощните ядрени реактори в света, съобщава руският портал „Вести“.

Строителството на двата най-модерни реактора в света се намира на заключителен етап в крайбрежния град Тайшан, намиращ се на едва 150 км от Хонконг. Всеки от реакторите ще може да произвежда два пъти повече мощност от средностатистическите атомни енектрогенератори, използвани по света.

Мащабният китайски проект се осъществява в сътрусничество с френски експерти. Въпреки това европейците се оплакват, че не могат да получат информация за напредъка на строителството, като местните власти просто не реагират на техните искания.

Експерти се опасяват, че подходът на Пекин може да наподобява ситуацията на пазара на недвижими имоти. Жилищният пазар в Китай се разви толкова бързо, че принуди правителството да предприеме мерки за охлаждане на пазара. Според анализаторите прекалено бързото стартиране на голям брой реактори може да застраши дългосрочното здравословно развитие на ядрената енергетика.

China General – най-големият оператор на ядрени реактори в страната, възнамерява да отговори на критиките с тестване на новите си най-големи реактори. Въпреки това експертите отново повдигат въпроси за надеждността на действията на регулаторите, които са обвити в мистерия.

Държавната компания не е публикувала никаква информация за сигурността на официалния си уебсайт. Последното съобщение за строителството в Тайшан датира от 2009 г., когато бе направена първа копка на проекта.

Китай планира да увеличи ядрения си капацитет 15 пъти до 2030 г. Тържественото отваряне на реакторите в Тайшан пък е насрочено за 2015 г. Въпреки това експерти смятат, че липсата на информация подкопава доверието в безопасността на ядрените централи в Китай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *