Китай се проваля в семейното планиране, новобогаташите искат повече деца

Висшият ръководен орган, който отговаря за семейното планиране в Китай, предупреди, че страната, която е най-населената в света, може би е изправена пред голямо увеличение на жителите, съобщи АР, позовавайки се на държавната информационна агенция Xinhua.

Политиката за семейно планиране на Китай, въведена в края на 70-те години на миналия век, позволява на двойките в градовете да имат само едно дете, а на тези в селата – до две, с цел да се ограничи ръстът на населението и да се запазят природните ресурси.

Ръстът в доходите на част от населението обаче означава, че забогателите жители ще могат да си позволят да нарушат правилата и да платят глобите в резултат от това. В същото време традиционното желание семейството да има синове означава, че законът се нарушава и в провинцията.

„Броят на богатите хора и на известните личности, които имат повече от едно дете, бързо нараства и близо 10 на сто от тях имат дори по три деца“, заявяват от комисията по семейно планиране в страната.

Според конституцията на Китай мъжете могат да се женят, след като навършат 22 години, а жените – след навършването на 20 години, като целта на по-късните бракове отново е ограничаване на раждаемостта и на ръста на населението.

Въпреки това в някои части на страната, най-вече в селските региони, ранните бракове все още преобладават.

Китай има около 1,3 млрд. жители, или 20 на сто от световното население. Правителството е обещало да запази населението под 1,36 млрд. души до 2010 и под 1,45 млрд. до 2020 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *