Китай трябва да забави индустриалното си разрастване

Джеф Дайър
Джъстин Лау

Китай предупреди официално за риск от повишаване на свръхкапацитета в икономиката, като заяви, че той може да спъне възстановяването и да доведе до скок на несъбираемите банкови кредити. Кабинетът на Китай, наречен още Държавен съвет, обяви нов план за справяне със свръхкапацитета в седем индустрии, като наложи запор за отваряне на нови топилни пещи за алуминий за период от 3 години и разкритикува „сляпото разрастване“ в някои части на алуминиевата и циментовата индустрия. Изявлението на Съвета е поредното от поредицата предупреждения от високопоставени китайски институции и служители. То очертава мерките за ограничаване на производството на оборудване за „зелените“ индустрии на вятърната и слънчевата енергия.
Икономиката на Китай рязко се съживи в последните месеци заради инвестиционния бум. Голяма част от ръста се разпредели към инфраструктурата, запален от скока на публичните разходи и на кредитирането от държавните банки.
През последните 3 месеца обаче много правителствени представители започнаха да предупреждават публично, че кредитният гуляй може да създаде свръхкапацитет в тежката индустрия, който да доведе до нов цикъл лоши банкови заеми.
„Някои региони действат нелегално, одобряват нарушения на регулациите или допускат строеж, преди да е получено разрешение“, заяви Държавният съвет на Китай. В необичайно прямото изявление се твърди, че без усилия за ограничаване на производството ще е „трудно да се избегне порочната пазарна конкуренция и да се увеличат ползите за икономиката, а това може да предизвика затваряния на фабрики, уволнения поради липса на работа и скок на лошите банкови активи“.
Продължителният свръхкапацитет в индустрии като стоманената и алуминиевата може да утежни напрегнатите търговски взаимоотношения със САЩ и Европа заради риска китайските заводи да стоварят стоките си на световните пазари на ниски цени. Правителството се опасява, че разрастването на тежката индустрия, като алуминиевата и циментовата, която използва доста енергия, ще усложни усилията за постигане на нормите за енергийна ефективност преди форума в Копенхаген.
Държавният съвет на Китай заяви, че производственият капацитет за вятърна енергия ще е два пъти по-голям от реално въведения, като производството ще е близо 10 млн. киловата до следващата година. От Съвета съобщиха, че ново оборудване за вятърните фабрики може да не бъде одобрено, както и че правителството ще се опита да предотврати онзи протекционизъм, при който конкретните местни власти изискват операторите да ползват оборудване от самите региони.
Освен тригодишния запор на инвестициите в нова алуминиева продукция Държавният съвет на Китай планира да затвори още малки фабрики. В изявлението се казва, че стоманеният капацитет на страната миналата година е бил с 30% повече от вътрешното търсене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *