КНСБ: Ако ДКЕВР вземе „изпреварващо” решение за газа, протест ще има

Ако ДКЕВР вземе днес „изпреварващо” решение за повишаване цената на газа и то с процента, който бе обявен – 28,83 на сто, то КНСБ ще се съберат на протест в четвъртък от структурите си в предприятията, които са най засегнати от поскъпването на този ресурс. Това каза в предаването „Кой говори” по Дарик Валентин Никифоров, вицепрезидент на синдикалната организация и председател на Стачния комитет.

Той нарече евентуално решение днес от страна на регулатора изпреварващо, тъй като синдикатите искат спешно заседание по въпроса във вторник на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Аргументите, които синдикатите са изложили пред ДКЕВР, са, по думите на Никифоров, че едно такова увеличение ще срине една част от икономиката. Освен това ще създаде затруднения за синдикати и работодатели за договаряне на нови размери на работните заплати до края на 2008-ма и в началото на 2009 година и не на последно място това, че много от фирмите могат да се озоват в затруднено финансово състояние или да прекратят своята дейност, от което ще се увеличат безработните. „В този смисъл, ако ДКЕВР вземе днес административно решение, синдикалните структури, ще организират протестна акция в четвъртък”, каза Никофоров.

Няма конфликт относно действията на синдикалните организации във връзка с увеличението цените на газа. По думите на Никифоров писмото за свикване на извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество е подписано и от председателя на КНСБ д-р Желязко Христов и от председателя на КТ „Подкрепа” д-р Константин Тренчев.

Никифоров обясни, че свикването на Националния съвет се иска на основание чл. 3 от Кодекса на труда където е разписано, че когато има такива решения, засягащи жизненото равнище, те задължително се обсъждат и съгласуват с тристранните партньори.

На практика закъснението на националния съвет е с един ден, защото нашето настояване беше преди понеделник, или тази сутрин рано да бъде това заседание, за да не може ДКЕВР да се произнесе. Затова ние настояваме да няма произнасяне днес, а да се изчака Националният съвет за тристранно сътрудничество.

Все пак Никифоров не изключи от КТ „Подкрепа” да са избрали друга тактика, за собствени протести, но обясни, че след едно такова решение единствената възможност е то да бъде атакувано в съда, а това по-думите му е доста бавно, трудно и продължително. А дотогава ще важат новите, цени, които по различен начин ще засегнат почти цялото население на България, допълни Никифоров.

lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *