КНСБ иска затвор за укриване на осигуровки

Последните дни бяха белязани от множество публикации относно заплахите срещу бюджета на социалното осигуряване и в крайна сметка срещу пенсионните права на българите, пише в официална позиция на КНСБ.

Само преди седмица стана ясно, че НОИ събира едва половината от парите, нужни за пенсии. Останалите идват от републиканския бюджет.

По този повод и предвид проблемите по събираемостта на осигурителните вноски, подобни на тези със събираемостта на данъците, КНСБ за пореден път се обръща към правителството и народните представители от 42-то Народно събрание (НС) с призив отново да бъде поставен на обсъждане въпросът за криминализиране на деянията, чрез които се ерозира осигурителната система и се саботира нормалното постъпление на приходи във фондовете на НОИ и НЗОК. Бездействието от страна на правителството и НС по този въпрос ще влоши още повече ситуацията около приходите в осигурителните фондове, ще саботира и постави под ново напрежение социалното и здравно осигуряване.

Синдикатът предложи тази мярка преди 4 години, но срещна силен отпор от работодателите.

От КНСБ считат, че постигането на финансова стабилност на фондовете на държавното обществено осигуряване и на НЗОК е цел, която предполага предприемане на всички необходими мерки, включително и криминализиране на укриването и неплащането на осигурителни вноски.

За синдиката спазването на задълженията за внасяне на социално- и здравноосигурителни вноски, включително и върху действителните доходи на осигурените лица, е от особена важност за гарантиране конституционните права на българските граждани в сферата на социалната защита. Поради това отдавна и системно КНСБ настоява за криминализиране на деянията, насочени срещу стабилността и сигурността на осигурителните системи, пише още в официалната позиция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *