Кое ще върне магията на Българската фондова борса

Лошото на българската борса (БФБ) отмина, но дойде още по-лошо – стагнация и липса на какъвто и да било интерес към инвестиции на капиталовия пазар. През лятото водещите акции се отлепиха от дъното, достигнато през пролетта, но за разлика от повечето си колеги в другите развиващи се страни те не продължиха да растат, а се заковаха в диапазона 450 – 470 пункта, от който засега няма мърдане. Кога да очакваме такова?

Презареждане с акциите на държавните монополисти

БФБ определено има нужда от катализатор, който да я съживи и да върне интереса към покупко-продажби на книжата, които се търгуват на нея. Пазарът чака завръщането на чуждите инвеститори, но те така и не идват. Местните инвеститори пък така са се свили, че дори и тези с пари не се престрашават или не намират причина да купуват книжата на сега представените компании. Така четири години след частно благоденствие и просперитет погледите на бизнеса отново са насочени към държавата, на която ще се разчита да бъде катализатор за ръст на пазара чрез пускането на стратегически за икономиката ни държавни предприятия от калибъра на енергийния холдинг (БЕХ) и филиалите му НЕК, АЕЦ Козлодуй и други. В тази посока са изказванията на повечето експерти на пазара.

В момента сме в затворен кръг – големите ни инвеститори като пенсионни фондове са запълнили лимитите си за вложения в български акции и не намират достатъчно книжа, в които да инвестират, а за големите чужди инвеститори емисиите тук са прекалено малки, посочи на един от последните форуми за капиталовия пазар Камен Колчев, председател на съвета на директорите на Елана финансов холдинг. Според него именно излизането на БЕХ или на другите големи енергийни компании ще бъде катализатор за решаването на проблема. Борсовите експерти вярват, че излизането на енергийния холдинг ще привлече големи инвеститори, които освен от него могат да купят акции и от други публични дружества. Сега активите на българските предприятия са силно подценени и атрактивни за инвеститорите. Ако държавата извади дялове от свои дружества на фондовата борса, ще съживи интереса, смята и председателят на КРИБ и съиздател на Дневник Иво Прокопиев.

Вярата в държавните стимули на иначе противниците по начало на правителствените намеси на пазара инвестиционни консултанти изхожда от опита на българския капиталов пазар с предишни подобни интервенции. През 2005 г. листването на миноритарния държавен дял в БТК на борсата популяризира силно фондовия пазар и доведе доста инвеститори отвън. Този ход и досега се приема като първоизточник за последвалия бум на пазара, продължил чак до края на 2007 г.

Чуждите фондове, или по-скоро местните инвеститори

Очакванията, че възстановяването на чуждите пазари ще донесе растеж и на българската борса, се оправдават трудно. Водещите индекси по света препускат през последните месеци, а някои развиващи се пазари направиха трицифрени ръстове от пролетта насам – двукратно надхвърлящи темповете на растеж (реално корекция на срива) на БФБ. Нещо повече, обемите на търговия на българския фондов пазар паднаха до неприлично ниски нива – ясен показател за липсата на сериозен инвеститорски интерес към нея както на местно ниво, така и навън. Заради кризата и ниската ликвидност чуждите инвеститори изтеглиха голяма част от средствата си и от 40% в общата капитализация на борсата през 2007 г. вече държат едва 15%. Скорошни перспективи доверието им да се върне не се очертава. Като потвърждение дойде и коментарът на световноизвестния инвеститор Марк Мобиус. На този етап не виждаме възможност за инвестиции в България и това се дължи на ниската ликвидност на пазара. През последните години той се разширява заради членството на страната в ЕС и липсата на данъчно облагане на печалбите, но дневните обороти остават ниски, коментира пред Дневник Мобиус, който чрез фондовете си управлява активи за 25 млрд. долара само на развиващите се пазари. Нито цент обаче от тези 25 млрд. долара няма изгледи да влезе в страната. Както се казва помогни си сам, за да ти помогнат и другите.

Чавдар Първанов, пов. Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *