Кой би могъл да е „слонът” на Бъфет в енергийния сектор?

Далеч сме от мисълта, че можем да даваме съвети на Уорън Бъфет, най-големият инвеститор в акции за своята епоха, но все пак, ето няколко идеи, пише в свой анализ агенция Ройтерс.

Оракулът от Омаха обяви, че търси следващия си голям „слон”, термин под който той разбира голямо придобиване, между енергийните компании. Подобно придобиване би могло да конкурира покупката на железницата Burlington Northern Santa Fe през 2009, която се оказа индиректен залог върху ренесанса в производството на петрол в САЩ, предвид това, че компанията транспортира една трета от превозвания по железните пътища петрол в страната.

Ройтерс прави анализ на компании от САЩ и Канада, с относително ниски дългове и пазарна капитализация над 5 милиарда долара, като се спира и на други предпочитани от Бъфет критерии.

Предвид това, че Бъфет има за харчене 49 милиарда долара, той подчерта, че търси капиталоинтензивни компании, които да предлагат добър шанс вкараните в действие пари „да работят”.

Ако харесва гореща ниша, като компаниите за услуги в петролния сектор и газопроводите, добри кандидати биха били Baker Hughes при сондажните услуги и Williams Partners, при дистрибутирането на петрол и газ. И двете са компании, които биха разширили обхвата на работа на ребрандираното енергийно подразделение на конгломерата.

Като алтернатива, може да заложи на по-безопасни компании, като придобие нов регулиран бизнес, след няколкото скорошни покупки в този сегмент. Въпреки че подобни компании не са зрелищно печеливши, те типично са стабилни, надеждни генератори на кеш, характеристика, която Бъфет харесва.

Подобен кандидат би бил Pinnacle West Capital, въпреки че може да се окаже по-малък от желаното.

Pinnacle West е собственик на Arizona Public Service Company, която доставя електричество на 1.1 милиона домакинства и се търгува при дисконт спрямо подобни по размер и характеристики конкуренти, включително на база цена/парични потоци и цена/печалба.

Но при пазарна капитализация от 6.1 милиарда, с дългове за 3.6 милиарда долара, дружеството вероятно е твърде малко за вкуса на Бъфет.

Въпреки това, анализаторите на TheStreet Ratings отбелязват, че Pinnacle West е добра потенциална цел за покупка, с ниската си задлъжнялост и добрите парични потоци от оперативна дейност.

„Смятаме, че тези сили на компанията неутрализират по-слабия от потенциалния растеж на нетната печалба”.

Ако Бъфет иска компания, която е по-близо до петролния добив, то очевиден избор изглежда Baker Hughes.

С пазарна капитализация от 30 милиарда и дълг от 3.9 милиарда долара, стойността на предприятието (enterprise value) от 33.9 милиарда е в горния край на това, което Бъфет вероятно би си позволил, като ще му остави под 20 милиарда долара кешов „буфер”.

Една подобна голяма сделка вероятно би изисквала от него сдружаване с външен партньор, като при сделката за H.J. Heinz, опция, която Бъфет не изключва да повтори.

Baker Hughes, която предоставя услуги на петролни и газодобивни компании, като оборудване за сонди, има годишни приходи от 22 милиарда долара, и се търгува при дисконт спрямо конкурентите си при ред показатели, особено тези сравняващи стойност на предприятието към EBIT и ЕBITDA.

През първото тримесечие компанията се представи по-силно от очакваното, с ръст от 7% в приходите от северноамериканските операции. Тя има доста силно присъствие и зад граница, включително Близкия Изток, Латинска Америка и Азия.

Един от рисковете е, че представянето на компанията е твърде тясно свързано с цената на петрола.

Williams Partners, част от чийто фокус е преносът на петрол и газ по тръбопроводи, има пазарна капитализация от 22.8 милиарда долара, при 8.3 милиарда долара дълг, или стойност на предприятието от 31.1 милиарда долара.

Подобно на Baker Hughes, Williams, която имаше общи приходи от 6.7 милиарда долара миналата година, се търгува с отстъпка спрямо конкурентите си при ред показатели, като цена/печалба и цена/парични потоци.

Компанията е добър генератор на кеш, благодарение на „комбинацията от добрата междущатска система за пренос и транспорта, складирането и търговията на едро на петролни продукти”, сочат от Morningstar.

Сделка с Williams би била сложна, предвид статута й на ООД, притежавано на 70% от Williams Cos. Но компанията има друго предимство, което Бъфет харесва, „широк ров”, т.е силно конкурентно предимство, заради основния си тръбопровод Транско, който върви от Тексас до Ню Йорк.

„Считаме Транско за класически актив тип „широк ров”, който дава набор от много добри органични възможности за растеж”, пишат анализаторите на Morningstarв скорошен анализ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *