Кой печели от високите цени на петрола

Цената на петрола отново се колебае около 139 долара за барел. Някои експерти са на мнение, че тя ще достигне и до 200 долара за барел. И докато фирмите и обикновените потребители са в ужас от високите цени на горивата, има и такива, които печелят от тях. Кои са те според Financial Times Deutschland.
На първо място това са, разбира се, страните-производителки на петрол – 12 страни-членки на ОПЕК. Благодарение на тази суровина страните от ОПЕК отчитат значително увеличение на приходите си. Саудитска Арабия например е спечелила през 2006 г. 76 млрд. долара в повече, а всички страни от ОПЕК са спечелили общо 649 млрд. долара. Това означава 22 % повече от предишната година. Статистиката показва, че покачването на цената на петрола с 1 долар на барел „помръдва” приходите на износителите от ОПЕК с 11 млрд. долара.
На второ място интерес от високите цени на петрола имат националните добивни компании. От десетилетия на пазара на нефтопродукти съществува конфликт между страните с богати петролни залежи и международните петролни компании като Exxon Mobil, Total oder BP. Все повече правителства се опитват да интервенират на петролния пазар. Върху повече от 90 % от резервите разполагат държавни компании като Saudi Aramco, PDVSA или Газпром. Рияд, Каракас и Москва в момента са тези, които решават за издаването на лицензите, те диктуват условията на частните компании в Хюстън, Лондон и Париж, ако изобщо допуснат концерните да своите територии.
На трето място все пак печелят и международните петролни концерни. През втората половина на 19 век започва кариерата на Джон Д. Рокфелер като основател на петролната индустрия. Освен рафинерия, той по-късно развива транспорта и добива. Днес фирми като наследниците на Standard-Oil, Exxon Mobil или BP активно работят по цялата верига от добива да продажбите на дребно. Ценовото рали на петролните продукти осигури рекордни печалби на тези фирми и покачване на стойността на акциите им. Борсовата стойност на Exxon Mobil се оценява на 500 млрд. долара. Петролният концерн е най-голямата фирма, чиито акции се търгуват на американската борса, и стойността й е почти равна на стойността на General Electric и Microsoft взети заедно.
Четвърти печеливш: борсите. Надпреварващите се цени през последните години привлякоха нови участници на борсите. Инвестиционни банки и хедж-фондове залагат усилено върху цените на суровините. От това печелят енергийните борси като New York Mercantile Exchange в New York и Intercontinental Exchange в Atlanta. На 20 септември 2007 г. Nymex постави рекорд от сключени 626 447 договора за един ден, нещо което не се е случвало никога преди това. Докато преди две години търгуването на 300 000 контракта за борсова сесия беше абсолютна рядкост, сега вече е ежедневие в Ню Йорк.
Пети печелещ: атомната индустрия. Някъде нейното развитие е в застой, но в други страни пък я приветстват. Атомната индустрия отбелязва възраждане, благодарение и на високите цени на горивата, които накараха държави като САЩ, Франция или Финландия да диверсифицират енергийните си източници и да открият наново атомната енергия. Според международната организация на производителите на атомна енергия общият капацитет на атомните централи ще нарасне от 370 гигавата в края на 2006 г. до 679 гигавата през 2030 г., което означава годишен ръст от 2,5 %.
На шесто място – възобновяемите енергийни източници. Високите цени на петрола накараха правителствата в цял свят да се обърнат към възобновяемите енергийни източници, в много страни има бум в строителството на вятърни или соларни паркове. В Германия например през 2009 г. ще заработят 5 от десетте фотоволтаични електроцентрали между Рейн и Одер. Благодарение на правителствената подкрепа и законовите промени за възобновяемите енергийни източници вече се гарантира сигурна печалба и в този клон на енергетиката. Например докато през 2003 г. бонският концерн, експлоатиращ слънчеви колектори е отчел 5 млн. евро загуби, то три години по-късно – печалбата му е 130 млн. евро. Акциите му са се повишили с невероятните 14000 процента.
На седмо място – селското стопанство. И селското стопанство се включва в числото на печелившите от повишаването на цените на петролните продукти. Откакто започна добива и използването на биогорива и етанол, цените на пшеницата и царевицата се повишиха над нормалното. Селскостопанските площи също поскъпнаха. В такива традиционно известни като производители на царевица райони като Индиана, Илиниойс, Охайо, Минесота и Мичиган в САЩ земеделските площи поскъпнаха през 2006 г. с 18 %, докато от осемдесетте години на миналия век и до преди 3-4 години цената им не беше мръднала забележимо.
Сред печелившите се нареждат и сондьорите – опитните сондьори се намират трудно и получават завидни заплати за своите знания, умения и опит. Спечели и канадският регион Алберта, където се разви бързо индустрията, свързана торфените находища. Но дали човечеството като цяло ще спечели или загуби от високите цени на петрола? Бъдещето ще покаже.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *