Компенсаторките в обращение с над 156 хил. лв. седмичен ръст

Активните компенсаторни инструменти, регистрирани от Централен депозитар АД, са се увеличили с над 156 хил. лв. за периода 22 – 29 юни. Това показват данни на депозитаря.
Компенсаторки на стойност 338 хил. лв. са издадени през изминалата седмица, като от тях с номинал 108 хил. лв. са поименните компенсационни бонове, 135 хил. лв. са компенсаторните записи, а на стойност 95 хил. лв. са жилищните компенсаторни записи. За периода няма новоиздадени жилищни компенсаторни записи от лихвоточки.
Занулените компенсаторни инструменти за разглеждания период възлизат на близо 182 хил. лв., като всички те са от вида поименни компенсационни бонове.
Активните компенсаторни инструменти са с номинал 571,02 млн. лв. към 29 юни. От тях 339,19 млн. лв. са поименни компенсационни бонове, 142,18 млн. лв. са компенсаторни записи, 46,47 млн. лв. са жилищни компенсаторни записи, а на стойност 43,19 млн. лв. са жилищните компенсаторни записи от лихвоточки.
При плащания в търгове за държавна земя могат да се използват поименни компенсационни бонове, а компенсаторните записи и жилищните компенсаторни записи намират приложение при плащания на лихви по ЗУНК задължения.Специално приложно поле на жилищните компенсаторни записи е и изплащане на номиналната им стойност (1 лв.) за първообствениците, от които реституцията след 1990 г. е отнела жилище закупено в периода 1945-1989 г. Това приложно поле е известно като поправката „Корнезов“.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *