Компетентността на Дянков се простря и върху медицината

Доктори се oплакаха на началника Борисов от заместника му и финансов министър Симеон Дянков, съобщава вестник „Труд“. Българският лекарски съюз написа остро писмо до министър-председателя срещу идеята на вицепремиера вече финансисти, а не лекари, да определят цените на медицинските услуги.

В документа съсловната организация изразява категоричното си несъгласие да бъде лишена от „функции и прерогативи при определяне на цените, обема на дейности и условия на труд“.
Сблъсъкът между 30 000-ната гилдия в бели престилки и Дянков е от преди две седмици. Тогава финансист № 1 заяви, че ще се води от това кой за какво е учил: докторите да си гледат лечението на пациентите, а финансистите – цените.
„Имахме разговори с министър Дянков, той не се отказва от тази своя идея. Нека комисията за остойностяване е към финансовото ведомство! Но в нея да участват наши представители и да се взима мнението им!“, каза новият председател на БЛС Цветан Райчинов.
Докторите пишат в писмото си още, че създаването на агенция „Медицински одит“ е в разрез със саморегулацията в съсловната им организация. А изваждането на контрола и санкциите от функциите на НЗОК в отделен закон ще доведе до невъзможност за оспорването на наказанията.
Отчетно-изборният събор в Равда, на който д-р Райчинов спечели битката за поста, приключи в събота. Дотогава той беше изпълняващ длъжността шеф на съюза, след като д-р Божидар Наневстана на здравеопазването.
На форума бяха гласувани и промени в устава на БЛС. Според тях, ако лекар не е плащал членския си внос в продължение на шест месеца, то той ще бъде изваден от регистъра на докторите в България.
А това моментално означава, че няма право да практикува професията си. „Даваме възможност на колегите да се издължат в 14-дневен срок, а след още 14 дни районната лекарска колегия ще се произнася по конкретния случай“, обясни пред „Труд“ д-р Райчинов.

Финанси

function ShowHideComments()
{
if(document.getElementById(‘comments_table’))
{
if(document.getElementById(‘comments_table’).style.display == ‘none’)
document.getElementById(‘comments_table’).style.display = “;
else
document.getElementById(‘comments_table’).style.display = ‘none’;
}
}

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *