Корпоративен сезон: Разнопосочно полугодие за холдингите

Първата половина на тази година е била разнопосочна за холдинговите дружества на Българската фондова борса (БФБ), показват консолидираните им отчети. Малко над половината групи – 9 от 16-те в таблицата, завършват полугодието с по-слаб финансов резултат. Същото е и числото на холдингите, които отчитат по-ниски приходи за периода.

Фармация, търговия и химия

„Софарма“ има ръст и на приходите, и на печалбата. За известно време продажбите й пострадаха покрай кризата в Украйна, но спадовете са компенсирани, става ясно от отчета на групата. В консолидираните данни влизат резултатите на общо 30 дъщерни дружества, сред които търговци и производители на лекарства, медицински консумативи, компании от Украйна, Беларус, прибалтийските държави, Полша, Сърбия и др. Само приходите на „Софарма“ като фармацевтичен производител намаляха през първото полугодие с 16%. Причината беше 28% спад в износа, докато на вътрешния пазар оборотът се увеличи с 13% в сравнение с първото полугодие на миналата година.

При свързания със „Софарма“ „Доверие обединен холдинг“ лекото понижение на приходите идва с ръст в разходите. Така печалбата е намаляла до едва 96 хил. лв. В консолидираните резултати влизат производителите на фармацевтичното „Медика“, „Доверие-Брико“, което държи веригата „Мосю Бриколаж“, „Хидроизомат“ – производител на изолации и строителни материали, както и „Българско вино“ – собственик на изба „Меди Валей“.

При торовия завод „Неохим“ продажбите и в България, и за износ са нараснали, като експортът се увеличава с 27%. От вътрешния пазар оборотът е нагоре с 16%, като той носи по-голяма част от приходите, но ако се запази тенденцията, скоро ще бъдат изравнени с износа.

Машиностроителният холдинг

Сред компаниите, които имат понижение на приходите и печалбата, е „Стара планина холд“, в чиято структура са машиностроителните „М+С Хидравлик“, „Хидравлични елементи и системи“, производителят на акумулатори „Елхим-Искра“ и няколко предприятия от леката промишленост. В доклада за дейността от ръководството отбелязват, че продажбите им само за второто тримесечие са над 47 млн. лв., с 2.45% над бизнес плана и малко по-високи от тези през първото. Общо за първото полугодие резултатите са с 3.34% над бизнес плана. От холдинга обясняват понижението с продажбата на предприятието „Пътстройинженеринг“ – Кърджали, с което се разделиха през юли миналата година. Резултатите му са били включени в отчета за първото полугодие на миналата година и така се е получила разлика между двете години, се обяснява в доклада.

Финансови операции

При „Албена инвест холдинг“, което има инвестиции в дружества от туризма и съпътстващите го услуги, ръстът на финансовите приходи компенсира понижението на продажбите. В доклада за дейността от компанията обясняват, че през месец май са продали всичките близо 90 хил. акции, които са притежавали в „Складова техника“ – Горна Оряховица. Това е 31.88% от капитала на дружеството, като според справка на БФБ цената на една акция е била 15.24 лв., или общо 1.37 млн. лв. Толкова е стойността на почти всички финансови приходи на „Албена инвест холдинг“ за първото полугодие.

При „Еврохолд България“ приходите се увеличават, но групата приключва със загуба от близо 3 млн. лв. Според доклада за дейността холдингът печели от лизинг и финансово-инвестиционна дейност, но губи от застраховането и продажбите на автомобили.

Заедно с резултатите на много от компаниите и тези на дружеството „Българска фондова борса“ са влошени. Пазарният оператор излиза на загуба от 122 хил. лв. при спад на приходите. През второто тримесечие оборотът на БФБ е паднал с 43% в сравнение с януари – юни, до едва 91 млн. лв. Общо за първото полугодие оборотът е бил малко над 250 млн. лв., двоен спад спрямо същия период на миналата година. В петъчната сесия, ако се махнат сделките с компенсаторни инструменти, дневният оборот от основния пазар на акции беше едва 84.5 хил. лв. За разлика от годините преди кризата и дори първите години на икономическото свиване излизането на корпоративните отчети не предизвика никакво по-сериозно движение на БФБ – нито разпродажби, нито търсене за покупки, нито промени в цените в резултат на данните от отчетите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *