Край на сенчестите плащания в брой, кеш и на ръка

Плащането на големи суми в брой ще бъде забранено. За промяната, предлагана от Националната агенция за приходи, вече има подкрепа от страна на министри и депутати . Тепърва предстои да се уточни дали да се забрани плащането в брой на суми над 5000 лв. или 10 000 лв.

Предлаганите от НАП мерки срещу сивата икономика ще бъдат разгледани днес от Консултативния съвет към агенцията. Данъчните поставяха въпроса за забрана на плащането на големи суми в брой и пред предишния кабинет и парламент, но мярката така и не беше подкрепена.

Фирмите с дългове към бюджета няма да може да се продават на клошари, е част от мерките срещу сивата икономика, които се предлагат от НАП и са намерили подкрепа от управляващите. Както Стандарт писа, един от класическите случаи е за бившия ватман от пернишкото село Негованци Георги Драгомиров, който няма пукната пара, но на негово име се водят 33 фирми. Схемата е фирми с дългове към хазната да се продават за по 200-300 лв. на хора без никакво имущество. Така следите на хората, които реално са трупали дългове към хазната, се заличаваха и данъчните не можеха да съберат нищо от фирмите фантоми, създадени за източване на ДДС. Тази практика ще бъде забранена.

Изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов вчера започна обиколка из страната, за да разясни на служителите подготвяната реформа в агенцията. Предвижда се от 1 януари 2010 г. 23 от териториалните дирекции на НАП да станат изнесени работни и да бъдат съкратени 638 души. Вчера Стефанов беше в Благоевград, а целта на посещенията му е да увери данъчните, че всички експерти ще запазят работата си.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *