Елизабет II написа „ОК“ на закона за Брекзита

Кралица Елизабет Втора официално одобри закона, който упълномощава британския премиер Тереза Мей да активира член 50 от Лисабонския договор и да започне преговори за излизане на Обединеното кралство от ЕС, предадоха осведомителните агенции.

След 2-те световни войни монархията като институция почти изчезва в Европа. Остават 10 монархии, 7 от които се намират в роднински връзки с Елизабет. Тя е най-пътуващият държавен глава в света. Одобрява превръщането на империята в общност, казвайки, че това е „изгодна и цивилизована метаморфоза“. Неделимостта на короната е изоставена през 1953 година и титлата „глава на общността“ е прибавена към многобройните титли на кралицата. Пътуванията на Елизабет ѝ печелят любовта на поданиците ѝ. Тя е посрещана с топлота и ентусиазъм при всяко свое посещение извън Кралството. Елизабет успява да държи обществеността на разстояние от личния си живот. Тя е първият монарх, който изпраща децата си в интернати, за да ги спаси от вечно дебнещите медии. Има силно развито чувство за дълг и прилежност и ръководи умело и ефективно кралските дела.

Новината за приемането на закона от кралицата бе съобщена днес в Камарата на общините от нейния председател Джон Бъркоу. Той потвърди, че сега премиерът може да започне преговорите за излизане от ЕС във всеки момент. Законът за предоставяне на пълномощия за активиране на член 50 от Лисабонския договор бе одобрен окончателно от британския парламент в понеделник.

Това дава зелена светлина на премиера Тереза Мей да задейства член 50 от Лисабонския договор за започване на преговори за излизане от ЕС. Британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис заяви, че кабинетът на Мей ще направи това до края на март. „Имаме план да изградим глобална Великобритания и да се възползваме от новото си място в света, изграждайки нови търговски връзки. Ние ще започнем процедурата по чл. 50 от Договора за ЕС до край на този месец както бе планирано и ще доставим резултати, които ще работят в интерес на цяла Великобритания“, убеден е Дейвис. В същото време министър-председателят на Великобритания планира да отхвърли искането на Шотландия за нов референдум за независимост на страната преди Брекзит. „Според премиера моментът за това е напълно неприемлив. Би било безотговорно да се съгласим с това и няма да го направим“, каза източник от британското правителство, цитиран от „Таймс“.

Втори анонимен източник от обкръжението на Тереза Мей заяви, че тя е готова да даде допълнително мнение в близките седмици и да заяви, че подготовката на референдума за независимостта на Шотландия би подкопала преговорната позиция на Великобритания пред останалата част на ЕС. Междувременно говорител на ЕК потвърди, че Шотландия ще трябва да кандидатства отново за членство в Европейския съюз, ако гласува на референдум за отделяне от Великобритания. От своя страна най-голямата националистическа партия в Северна Ирландия – „Шин Фейн“, също обяви, че иска „възможно най-скоро“ референдум за отделяне от Великобритания.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *