Кратки финансови новини от 28.03.2015 г.

• Представители на династията Ротшилд спорят помежду си за правото да носят тази фамилия, пише The Financial Times. Двата клона на династията могат да се сблъскат във френски съд 200 години след като първият Ротшилд натрупа състояние чрез европейската банкова система.

• Френските винари отчитат рязко снижение на доходите във връзка с лошата реколта през 2013 година и с намаленото търсене на вино в Китай, съобщи Agence France-Presse. По данни на Асоциацията на винопроизводителите в Бордо през 2014 г. са продадени 685 млн. бутилки вино – с 8% по-малко от 2013. Печалбата е спаднала с 13%. Винарите посочват, че обявените от Китай мерки за борба с корупцията са понижили износа на техните вина с 9%, а печалбата им от износа се е свила с 17%.

• Forbes публикува годишния си топ-20 на най-успешните венчърни инвеститори, така наречения «списък на Мидас» (The Midas List). Първата позиция и тази година заема Джим Гетц с успешна инвестиция в мобилния месинджър WhatsApp, влагайки при създаването му $60 млн., които му донесоха доход от $3 млрд. след като месинджърът бе купен от социалната мрежа Facebook.

Подбор и превод – Ваня Йочева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *