Краят на финансовата криза няма да настъпи преди 2009 г.

Започналата в САЩ криза на ипотечните кредити ще продължи да обременява икономиката и през следващите няколко месеца. Затова краят на финансовата криза не може да се очаква преди следващата година. Това прогнозираха експертите от Raiffeisen Capital Management /RCM/ по време на провелата се във Виена среща с български журналисти. През следващите месеци корекцията на европейските фондови пазари ще продължи, въпреки че вече се забелязва инвеститорския песимизъм за растеж, коментираха те.

Въпреки това перспективите за растеж в Източна Европа са положителни, въпреки че конюнктурните индикатори в европейското валутно пространство сочи забавяне, смята Мартин Маринов, фондов мениджър в екипа „Фиксирана доходност” на RCM. Основни двигатели на растежа ще са износът и вътрешното търсене. Според повечето специалисти инфлацията в региона вече е достигнала връхната си точка в средата на годината и може да се очаква спад в нивата й. Според него силното икономическо развитие би трябвало да направи възможни трайно устойчиви валути в средносрочен план.

Подобни са очакванията и за инфлацията в САЩ и ЕС. С 5% в САЩ и 4.4% в ЕС нивото й вероятно вече е достигнало най-високите си стойности, в частност благодарение на повишаващите се цени на енергийните ресурси и хранителните стоки. По мнение на анализаторите не се очаква по-нататъшно ускоряване на подема на цените. Напротив, през следващите месеци трябва да се има в предвид значително по-ниските равнища на този показател.

Експертите от Raiffeisen Capital Management очакват щатският пазар на имоти да се стабилизира през следващите 6 до 12 месеца, което съответно ще спомогне и за уравновесяване на икономиката на страната. За момента обаче цените на жилищата в САЩ не са достигнали най-ниските си нива.

Raiffeisen Capital Management е създаден през 1985 г. Управляваните от RCM активи са в размер на 36 млрд. евро, а пазарният дял на дружеството е 21.5%.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *