Кризата опразни витрините на “Витоша“

Финансовата криза все по-осезаемо удря търговията, а празните помещения силно нараснаха дори и на престижния бул. “Витоша“ в София, пише в. „Сега“.
Булевардът преди две години влезе в класацията на най-скъпите улици в света, но и сега там наемите почти не са мръднали надолу.
Вниманието привлича доста атрактивно празно помещение близо до пресечката на бул. “Витоша“ с ул. “Алабин“. Само за последните 5 месеца този магазин е сменил няколко наематели. “Дълги години тук беше книжарница, после за малко се настани една туристическа агенция и сега пак е празно“, обясни продавачката от съседната бижутерия. Ситуацията на ул. “Солунска“, която е пресечка на “Витоша“, е с доста повече празни помещения. Рекордьор е един от магазините, който почти година вече е пуст. “Първо тук се продаваха платове, а после беше магазин за сувенири, но вече никой не иска да го наеме“, коментираха продавачи от съседните бутици. Те обаче отбелязват, че помещението е старо и ще глътне доста пари за ремонт наред с прекалено високия наем.
Други две доста по-атрактивни помещения също на “Солунска“ са празни от близо половин година. В едното е имало магазин за спортни дрехи, а другото е било магазин за компютри. Анализатори обаче не обясняват ситуацията само с кризата. “Помещенията са празни заради спрения автомобилен поток по “Витоша“, високите наеми и кризата“, коментира Мая Иванова от “Явлена“. Тя подчерта, че наемодателите не свалят цените и те се движат средно между 70 и 100 евро за квадрат. За сравнение условията в моловете били по-изгодни, а имало и възможност за индивидуално договаряне. Опит за договаряне с търговците имаше например в мол “Варна“. Там наемателите стачкуваха в началото на годината заради високите цени. Отстъпки обаче не последваха и цените останаха между 30 и 70 евро за квадрат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *