„Кристиан Лакроа“ е в тежка криза

Търговският съд в Париж реши да бъде приложен оздравителният план на собствениците на модната къща „Кристиан Лакроа“, предвиждащ закриване не по-голямата част от дейността й и съкращаване на над 100 работни места.
Президентът и главен изпълнителен директор на компанията Никола Топиол не изключи възможността за по-нататъшно „решение за придобиване“, което би позволило поне да се съхрани предприятието.
Планът на група „Фалик“, собственик на модната къща, предвижда съкращаването на повечето работни места и в резултат на това на дейностите за изработка на луксозни модели и конфекция.
Само десетина служители ще продължат работа, за да сключват договорите за лицензи за аксесоарите и парфюмите на модната къща.
Създадена през 1987 г. с подкрепата на световния лидер в сферата на лукса Ел Ве Ем Аш, който през 2006 г. я продаде на американската компания „Фалик“, специализирана в безмитната търговия, модната къща „Кристиан Лакроа“ отчете загуба от 10 млн. евро през 2008 г. при оборот 30 млн. евро.
Нито един от потенциалните купувачи не депозира навреме чек с финансови гаранции, което попречи за продажбата на модната къща.

„Това, което ме притеснява най-много, е какво ще се случи с цеховете и хората, които работят за модната къща. Нито едно от възможните решения, които са минали през главата ми до този момент, не би могло да запази компанията в семейството на създателите на висша мода“, каза Лакроа през юли, преди своето последно ревю с тоалети „от кутюр“.
Той отсъстваше от последните дамски модни дефилета през октомври в Париж.
Племенникът на монарха на Аджман (едно от седемте Обединени арабски емирства) шейх Хасан бен Али ал Наими, с когото френският моден дизнайнер беше съдружник, предвиждаше общ бюджет от 100 млн. евро за изчистване на пасивите, за покриване на загубите приновото лансиране на марката и за нейното развитие.
Аджман е единственото емирство, в което не се добива нефт. Прочуто е със своите докове за производство и ремонт на кораби.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *