Кувейтските банки масово стават „ислямски“

Преди пет години в Кувейт имаше една единствена ислямска банка, но към края на 2010 година техният брой ще достигне пет компании. Това прави половината от банките в емирата.
В понеделник централната банка на Кувейт обяви, че е одобрила „приемането на Исляма“ от Bank of Kuwait and the Middle East, с което ислямските банки в Кувейт стават общо четири. Warba Bank пък в момента се намира в стадий на регистрация.
Съвкупният капитал на петте ислямски банки ще достигне 645 млн. кувейтски динара или примерно 42% от сумарния капитал на банковия сектор на Кувейт. За третото тримесечие на годината една от трите до този момент ислямски банки отчете печалба, а другите две – загуба. Създаването на Warba Bank като акционерна структура с капитал 100 млн. динара беше обявено преди няколко месеца.
Кувейтският суверенен инвестиционен фонд ще държи 24% от акциите на банката, а останалите 76% ще бъдат раздадени на жителите на емирата, които обаче са се регистрирали в Комитета по гражданската информация до 4 октомври 2009 г.
Разширяването на ислямския банков сектор в Кувейт доведе до влошаване на позициите на обикновените банки и свиване на пазарният им дял.
Някои от традиционните банки откриха ислямски филиали или предложиха на клиентите си отделни халялни (позволени от гледна точка на Шариата) услуги.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *