Кутия “Виктори” става 2,75 лева

Не продавайте „Блугартабак“ догодина, поискаха от холдинга

2,75 лева ще струва кутия „Виктори“ от Нова година след въвеждане на новите акцизни ставки. Това съобщи директорът на „Булгартабак холдинг“ Георги Костов на заседанието на парламентарната комисия по земеделие. Досега прогнозите за цената на най-продаваната марка варираха около 2,60-2,70 лв. В момента кутията струва 1,60 лв.

Очаква се местните приходи на „Булгартабак“ да се намалят поне със 100 млн. лева заради поскъпването.

С 4-4,5 хил. тона по-малко български цигари ще бъдат продадени у нас през 2006 г., прогнозира Костов. През тази година са пласирани около 18 хил. тона.

Комисията по бюджет и финанси на парламента вече прие акцизите за цигарите да бъдат вдигнати ускорено още догодина, вместо както бе предвидено от 2007 г.

Налогът става 15 лв. на 1000 къса плюс 48% от продажната цена. Да се върнат фиксираните цени на цигарите, настоя пред комисията шефът на холдинга.

Според него така ще се избегне дъмпингът на чуждестранни производители като „Бритиш американ тобако“.

С тази мярка те няма да могат да продават по-евтино у нас, отколкото в съседни държави, посочи Костов. Той бе категоричен, че приватизацията и преструктурирането на „Булгартабак“ трябва да продължат.

Най -неуместно би било обаче дружеството да се продава през 2006 г. заради свиването на пазара от ценовия шок, коментира Костов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *