КФН: „Инвесторс“ ЕООД няма право да извършва инвестиционни услуги и консултации

Дружеството „Инвесторс“ ЕООД няма право да предоставя инвестиционни услуги и да извършва инвестиционна дейност на територията на страната, предупреждава за пореден път Комисията по финансов надзор (КФН).

КФН е извършила проверка на място в сградата на „Инвесторс“ ЕООД и е установила, че служители на дружеството предоставят инвестиционни консултации, без да имат това право. Проверката е направена след сигнали от граждани, постъпили в Комисията, и е целяла да установи дали наистина „Инвесторс“ извършва инвестиционна дейност и предоставя инвестиционни услуги, без да има нужния за това лиценз, се посочва в съобщение на регулатора.

Освен това при проверката собственикът на капитала на „Инвесторс“ ЕООД и „Инвесторс БГ“ ЕООД е възпрепятствал служителите на КФН при извършването ѝ. За установените нарушения ведомството е съставило и връчило актове, се посочва още в съобщението.

КФН предупреждава, че инвестиционни услуги и дейности могат да бъдат предоставяни единствено от дружества, получили лиценз от нея за извършване на дейност като инвестиционен посредник, банки, получили лиценз от БНБ и вписани в регистъра на КФН като инвестиционни посредници, инвестиционни посредници от държави членки на Европейския съюз (ЕС) при условията на свободно предоставяне на услуги или чрез клон на територията на Република България.

Списъците на инвестиционните посредници и управляващите дружества, получили лиценз от КФН, и дружествата от държави членки на ЕС, които имат право да предоставят инвестиционни услуги и дейности на територията на България, могат да бъдат открити на сайта на Комисията.

Инвеститорите могат да станат жертва на измама при сключване на договори, подаване на нареждания и предоставяне на парични средства за сключване на сделки с финансови инструменти с дружества, които нямат нужния за това лиценз, предупреждава още КФН.

Важно е да се знае и, че предоставените финансови активи и парични средства, които са предоставени на дружества без издаден лиценз от КФН, не са гарантирани от Фонда за компенсиране на инвеститорите в ценни книжа, подчертава още комисията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *